nieuws

Guggenheim toont radicale plannen: een nabeschouwing

Geen categorie

Het Guggenheim van Frank Lloyd Wright bestaat 50 jaar. Om dit te vieren nodigden de curatoren architecten, kunstenaars en ontwerpers uit hun droominterventie voor de centrale rondgang en vide te verbeelden.
Deze opdracht resulteerde in een interessante tentoonstelling van bijna 200 internationale inzendingen. 10 Nederlandse architecten en kunstenaars kwamen met voorstellen. Hiertussen bevonden zich onder meer SeARCH, WEST8, en Powerhouse Company.

Guggenheim toont radicale plannen: een nabeschouwing

Door onze correspondent in New York: Floor van Langen

De tentoonstelling Contemplating the Void is ondertussen afgelopen, maar kon zich verheugen op de nodige internationale belangstelling. In retrospectief is de tentoonstelling een manifest over het herinterpreteren van een iconische architectuur.

De ingezonden projecten bestonden voornamelijk uit tekeningen en renderingen, maar er zaten ook een aantal modellen, geschreven voorstellen en collages tussen. Alle inzendingen waren genummerd, waardoor de projecten met een onbevooroordeelde blik konden worden bekeken.

Bizarre voorstellen

De opgave was vrij en dat is ook te zien in sommige resultaten. Zo wilde Cerith Wyn Evans op de sterfdag van Frank Lloyd Wright het Guggenheim door een heks laten verdwijnen gedurende de dag. Gelukkig zaten er ook meer realistische projecten tussen. Sommige inzendingen waren zonder uitleg direct te begrijpen, anderen hadden een verklarende tekst.

Bij een aantal projecten was het idee met betrekking tot de vide niet erg duidelijk, maar het leverde wel interessante beelden op. Het project van Studio Job zet een serene sfeer neer die past bij het Guggenheim. Bij de inzending van Doug Aitken is de rondgang van het Guggenheim duidelijk in beeld gebracht.

 

Thema’s

Het valt op dat een aantal thema’s bij meerdere projecten voorkomen:. Zo is het opvullen van de vide meerdere malen te zien. Onder andere bij Alyson Shotz en Bolles+Wilson.

 

 Meerdere inzendingen stellen een terugkeer naar de natuur voor, zoals bij Saunders Architecture en N55.

 

Verder wordt aan de vide meermaals de negatieve vorm toegevoegd, door onder andere Carsten Nicolai en BIG.

MAD Architects en Stefano Boeri verplaatsen de vide naar buiten het museum.

Het overbruggen van de vide is ook een terugkerend thema. Dit is te zien bij de inzendingen van Oyler Wu Collaborative en Martha Rosler

Contemplating the Void was een interessante tentoonstelling. Het was alleen jammer dat het niet op de plek werd tentoongesteld waar het over gaat, maar in een zaaltje naast de rondgang. Het was interessant geweest om de inzendingen te zien in de ruimte waar ze voor bedoeld waren.

Alle inzendingen van de tentoonstelling zijn nog te zien op de website van het Guggenheim.

Reageer op dit artikel