nieuws

European Prize for Urban Public Space

Geen categorie

Uit 303 inzendingen vanuit 32 landen in Europa heeft de internationale jury onder leiding van Rafael Moneo de winnaars van de European Prize for Urban Public Space 2010 gekozen. Snohetta met haar Operahuis in Oslo en het project Openlucht bibliotheek ontworpen door KARO* en Architektur+Netzwerk zijn beide goed voor de eerste plaats. Uit de Nederlandse inzendingen kreeg Atelier Kempe Thill een eervolle vermelding. De officiële uitreiking vindt plaats op 11 juni.

European Prize for Urban Public Space

De prijs is in 2000 in het leven geroepen en heeft tot doel het belang van de openbare ruimte en rol die het speelt in ons dagelijks leven voor het voetlicht te plaatsen en om te zorgen dat zij de erkenning krijgt die zij verdient. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt. Ook voor deze zesde editie was de belangstelling groot. Uit 303 projecten zijn twee winnaars gekozen:

– De Openlucht Bibliotheek in Maagdenburg, Duitsland ontworpen door KARO* en Architektur+Netzwerk.

– Het Operahuis in Oslo, Noorwegen ontworpen door Snohetta

Bovendien heeft de jury vier eervolle vermeldingen toegekend:

– Passage 56 / espace culturel écologique in Paris door atelier d’architecture autogérée.

– Casetas fishing in the harbor in Cangas do Morrazo, Spanje door Irisarri + Piñera.

– Paseo Marítimo Playa de Poniente in Benidorm, Spanje door Office of Architecture in Barcelona

– Urban Activator Theaterpodium Brug aan het Grotekerkplein in Rotterdam door Atelier Kempe Thill architects and planners.

De organisatie van deze internationale prijs is in handen van zeven Europese instellingen. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) de initiatiefnemer, werkt hiervoor samen met de Architecture Foundation (AF) uit Londen, het Architekturzentrum Wien (AzW), het Parijse bureau Cité de l’Architecture et du Patrimoine, de Suomen Rakennustaiteen Museo (SRM) in Helsinki, het NAi Rotterdam en het Deutsches Architekturmuseum (DAM) in Frankfurt.

Ook de jury kent een internationaal karakter, onder aanvoering vanRafael Moneo bestaat zij uit Severi Blomstedt (SRM, Helsinki), Ole Bouman (NAi, Rotterdam), Sarah Mineko Ichioka (AF, London), Francis Rambert (La Cité, Paris), Dietmar Steiner (AzW, Wenen) and Peter Cachola Schmal (DAM, Frankfurt).

Reageer op dit artikel