nieuws

Visible Cities volgens Mark Dek

Geen categorie

Augmented Reality (AR) is een nieuw medium dat zich onlangs heeft aangediend als interessant platform voor architectuur. AR is een methode om digitale data over de fysieke wereld te projecteren. Het NAi loopt op de ontwikkeling vooruit met haar iPhone-applicatie SARA. Deze applicatie maakt het mogelijk om architectuur die (nog) niet gerealiseerd is, of niet meer bestaat te aanschouwen op schaal, in 3D en op locatie. Dit geeft uitgebreide mogelijkheden voor educatie over het verleden en de toekomst van de gebouwde omgeving. Op woensdag 3 maart was Ole Bouman te gast bij het Visible Cities programma in ‘De Verdieping’ bij Trouw Amsterdam.

Visible Cities volgens Mark Dek

Aangezien het programma van Visible Cities een gemixt publiek aanspreekt, van architecten tot IT-specialisten werden verscheidene aspecten van SARA behandeld. Johannes La Poutré heeft als programmeur gewerkt aan Layar, het platform waar SARA op draait. Hij vertelde over de mogelijkheden die AR biedt en welke obstakels er nog zijn. Ferry Piekart van het NAi gaf een presentatie van SARA en vertelde over het indrukwekkende doel dat het NAi zichzelf gesteld heeft: Nederland wordt het eerste land ter wereld dat al haar architectuur zichtbaar heeft op smartphones via AR.

 nai visible cities augmented reality

Ole Bouman werd vervolgens geïnterviewd en gaf daarin meer diepte aan het onderwerp. Om AR in het architectonische discours te plaatsen omschrijft hij architectuur als het intelligent ordenen van ruimte. Bewerkte panelen van glasschilders in kerken en Venetiaanse spiegels noemde hij als voorbeelden van ingrepen die zo’n geweldige invloed hebben op de ervaring van de ruimte dat men ze zou kunnen zien als architectuur. Zo kun je ook redeneren dat virtuele informatie die zich door middel van AR manifesteert als een 3-dimensionaal object in de stedelijke omgeving evengoed een architectonisch object kan zijn. Op deze wijze krijgen architecten opeens de vrijheid om op te treden als verhalenvertellers, zonder beperkt te worden door materiële vraagstukken als financiën of constructie.

 nai visible cities augmented reality

Verder ging Bouman nog kort in op de (technische) tekortkomingen van AR op dit moment en op verdere mogelijkheden voor de architectuur. Zo valt er te denken aan CAD-programma’s en aan digitale interactie met architectuur. Van dit laatste punt valt echter nog te bezien of architecten dit zien als mogelijkheid of als bedreiging, aangezien het de mate van controle aantast die de architect op de ervaring van zijn gebouw kan uitoefenen.

* Mark Dek is een architect met een passie voor (web)technologie. In zijn bedrijf ARchadia  houdt hij zich bezig met augmented reality. “Ik wil architecten gereedschap aanreiken waarmee zij de technologie kunnen beïnvloeden die onze steden vorm geeft.”

Reageer op dit artikel