nieuws

Theater Sneek door Alberts en Van Huut

Geen categorie

Alberts en Van Huut maakten een schetsontwerp voor het nieuwe theater in Sneek dat in 2012 zijn deuren opent. Basis voor het nieuwe gebouw vormt het voormalige TNT-gebouw in Sneek.

Theater Sneek door Alberts en Van Huut

 

 

 

Het binnenste van het gebouw wordt volledig uitgehold en voorzien van een nieuw interieur met een theaterzaal, kleedruimtes, foyers, toiletgroepen en een binnentuin. De huidige strakke voorgevel wordt door Alberts en Van Huut vervangen door en transparante pui voorzien van een op de omgeving aansluitend grillig lijnenspel en kleurrijke entree. Op het dak van het voormalige postkantoor komt in de visie van de architecten een park dat aansluit op de groene long die door omliggende wijk meandert.

Achter het dakpark komt een toneeltoren van 23 meter waarin de grillige contouren en de transparantie van de voorgevel terugkomt. In combinatie met natuurlijke materialen zoals glas, baksteen en bamboe als gevelbekleding wordt het theater naar de mening van de architecten een natuurlijke eenheid.

Duurzaam

Het gebouw gaat gebruik maken van koude en warmte opslag in de bodem.Overdag kan in de zaal, de toneeltoren en aangrenzende werkplaats worden gewerkt met daglicht. De isolerende werking van de dakbeplanting zorgt voor de temperatuurregeling. Zonne-energie en energie zuinige verlichtingen maken deel uit van het plan.

Het nieuwe theater gaat samen met het Centrum voor de Kunsten deel uitmaken van het Cultureel Kwartier in Sneek. Voor de realisatie van het totale Culturele Kwartier aan de Westersingel en de Kerkgracht stelde de gemeenteraad in 2006 een budget van 27 miljoen euro vast, 14 miljoen voor het theater en 13 miljoen voor de rest.

Eerdere projecten

Alberts en Van Huut zijn bekend van onder andere het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen, het gebouw van ING in Amsterdam en Theater Het Park in Hoorn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels