nieuws

Restaurant boven het water

Geen categorie

Na een intensieve voorbereidingstijd is het zover: de paalfundering onder het nieuwe restaurant Het Bosch aan de Nieuwe Meer in Amsterdam staat. In het ontwerp dat JagerJanssen architecten in samenwerking met DREISSEN architecten maakt, is gebruik gemaakt van geprefabriceerde ecologisch verantwoorde massief-houtelementen. Met als gevolg een bouwtijd van slechts twaalf weken.

Restaurant boven het water

De locatie van restaurant Het Bosch bevindt zich onder de rook van de Amsterdamse Zuidas, maar de landelijke omgeving doet anders vermoeden. De twee gezichten die het gebouw kenmerken spelen in op deze kwaliteit. Het gezicht naar de haven zoekt in vorm en materialisatie aansluiting op de naastgelegen architectuur, terwijl het gezicht naar het water horizontaal en weids is van opzet. Door het gebouw iets op te tillen ontstaat er aan deze kant een panoramisch uitzicht over De Nieuwe Meer. Bovendien kunnen onder het gebouw zes sloepen worden aangemeerd.

Er waren acht stalen buispalen nodig voor de fundering. Zij hebben alle een wanddikte van 32 millimeter, zijn 23 meter lang en wegen 7,2 ton per stuk. Vier zijn over het water aangevoerd en vanaf een drijvende heistelling in de grond geslagen.

De bouw zelf gaat dankzij het gebruik van slimme materialen, in een record tempo. Als alles naar wens verloopt zal Reimert/Ubink restaurant Het Bosch over twaalf weken opleveren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels