nieuws

Hofbad in de Hofstad

Geen categorie

In de Haagse wijk Ypenburg is de bouw gestart van het zwemcomplex Het Hofbad ontworpen door Venhoeven CS. De naam is gekozen uit de ruim 1200 inzendingen die de gemeente Den Haag ontving naar aanleiding van een speciale prijsvraag. De toepassing van bouwfysische, installatietechnische en regeltechnische maatregelen moeten ervoor zorgen dat het zwembad voldoet aan alle hedendaagse eisen.

Hofbad in de Hofstad

Het Hofbad in Ypenburg gaat onderdak bieden aan een vijftig meter wedstrijdbad met een tribune waar vijfhonderd bezoekers kunnen plaatsnemen. Daarnaast komen er vier duikplanken, een vijf meter hoge duiktoren, een instructiebad, een recreatiebad en een peuterbad. Ook horeca en vergaderruimtes maken deel uit van het programma. De constructie die is vormgegeven als een ruggengraat met ribben vormt de leidraad voor het interieurontwerp. In de zogenoemde ruggengraat zijn de luchtbehandelingskasten opgenomen en de ribben zorgen voor de gelijkmatige verdeling van de verse lucht in alle zwemzalen.

Het complex is vanaf de Ypenburgse Boslaan goed zichtbaar, dat komt mede door de transparante hoge entreehal. Deze zorgt voor visuele verbindingen tussen de programmaonderdelen. Vanuit de hal leidt een brede trap naar de tribunes en de horecagelegenheid op de eerste verdieping, die uitzicht biedt op alle baden. Een half overdekt terras maakt het programma compleet.

De gemeente Den Haag streeft naar een CO2-neutrale exploitatie. DWA installatie- en energieadvies is ingeschakeld om aan die eisen te kunnen voldoen. Extra gevelinsolatie, een slimme ventilatietechniek en zonnecollectoren zijn een aantal voorbeelden van de maatregelen die hiervoor worden ingezet.

Het streven is de bouw in twee jaar af te ronden, zodat in het voorjaar van 2012 de eerste Ypenburgers een duik kunnen nemen in hun nieuwe zwembad.

www.venhoevencs.nl

Reageer op dit artikel