nieuws

Drijvend dorp en stadion

Geen categorie

Bartels Ingenieursbureau sluit zich graag aan bij de gedachte om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Het bureau schreef een interne ontwerpwedstrijd uit voor een drijvend stadion en dorp in het Markermeer. Het ontwerp Aquarius kwam als winnaar uit de bus.

Drijvend dorp en stadion

 

 

In de prijsvraag werd gezocht naar een ontwerp voor een drijvende stad voor circa 10.000 inwoners en een stadion in IJburg-Markermeer, Almere. De stad krijgt na afloop van de Spelen een woonfunctie voor 10.000 mensen. Het stadion moet plek bieden aan 60.000 bezoekers maar uitbreidbaar zijn tot 90.000 zitplaatsen voor de mogelijke openingsceremonie.

Een andere vereiste was duurzaamheid. De natuurlijke leefomgeving mocht niet worden aangetast. De stad moet daarom zelfvoorzienend zijn en het milieu zo min mogelijk belasten.

Olympische ringen

Het winnende concept gaat uit van een stad opgebouwd uit een terrasvormig woningbouwcomplex in de vorm van de Olympische ringen. Een lauwerkrans rondom biedt plek voor in totaal zo’n duizend drijvende woningen die naar eigen inzicht gebouwd kunnen worden. In de ideeën voor de ontsluiting van de wijk viel onder andere de drijvende rondweg voor fietsers op. Deze is ondergebracht in een buis, waardoor de gebruikers altijd een lichte wind in de rug hebben. Het stadion is gemodelleerd naar een waterplons en is ondergebracht op een eiland in de vorm van een Olympische vlam.

 Drijvende stad en olympisch stadion
Tweede werd het ontwerp ‘Lekker Buoyend’. Foto’s: Bartels Engineering

Reageer op dit artikel