nieuws

Design Den Haag vraagt om een ‘Europese’ ambassade

Geen categorie

Nu bekende architecten steeds vaker Nederlandse ambassades in het buitenland ontwerpen, worden deze visitekaartjes voor de vooruitstrevendheid van de Nederlandse cultuur. Stichting Design Den Haag vraagt studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag zich het komende semester te buigen over een ‘Europese’ ambassade.

Nederlandse ambassades in het buitenland worden steeds vaker ontworpen door bekende architecten zoals Rem Koolhaas (Berlijn) en Bjarne Mastenbroek (Addis Abeba). Voor het interieur wordt tevens in toenemende mate design van Nederlandse productontwerpers opgenomen zoals tafels en stoelen, lampen en vloerkleden, koffiekopjes en waterkannen. Daarmee zijn deze ontwerpen een visitekaartje voor de kwaliteit van de Nederlandse ontwerpcultuur.

Europese huizen voor samenwerking

In opdracht van de stichting Design Den Haag buigen studenten van de KABK zich over de vraag of de achterdeur van de Nederlandse ambassades in het buitenland ook de voordeur kan worden voor de cultuur uit het betreffende land, om zo uitwisseling te bevorderen? Wat verandert er als we het idee van één ambassade per land loslaten, en gaan fantaseren over Europese huizen voor culturele en economische samenwerking?
Vragen die zich voordoen zijn: Wat is een moderne ambassade meer dan een generiek kantoorgebouw? Wat is de Europese identiteit? En hoe uit zich dat in een gebouw? Op welke manier verhoudt de Europese identiteit zich tot de nationale identiteiten? Op basis van deze en andere vragen, zal er een essay worden geschreven door Rainer Bullhorst (Bullhorst architecten Stedenbouwers) en Eric Vreedenburgh (Archipelontwerpers), beide begeleiders van de studenten.

Reageer op dit artikel