nieuws

BNO benoemt ereleden

Geen categorie

Gerard Unger, Anthon Beeke, Paul Mijksenaar en Margot Rolf zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) benoemd tot erelid wegens hun grote verdiensten voor het vak. Op verschillende data van dit jaar ontvangen zij de onderscheiding die bij dit erelidmaatschap hoort.

BNO benoemt ereleden

Gerard Unger is de man van de letter en het getypografeerde woord. Met zijn passie voor het meest elementaire deeltje van de gedrukte communicatie, bereikte Gerard meermalen het grote publiek. Zijn plaats in de eregalerij gaat gepaard met een primeur: Samen met zijn vrouw Marjan Unger vormt Gerard het eerste ereleden echtpaar. Hij ontvangt zijn onderscheiding op 26 maart 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over typografie, in de Koninklijke Bibliotheek van Den Haag.

Anthon Beeke

In zijn onmiskenbare persoonlijke handschrift heeft Anthon het culturele landschap in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw gestalte gegeven. Anthon’s werk voor o.a. de Kunst RAI en Toneelgroep Amsterdam, met als hoogtepunten het affiche voor Troilus & Cressida en zijn alphabet of nudes. Anthon – rebel en rolmodel – ontvangt zijn onderscheiding op 29 maart 2010 op zijn verjaardagsfeest dat hij viert in Pakhuis de Zwijger.

Paul Mijksenaar

De kracht van zijn ordenend ontwerptalent bracht hem op het pad van de bewegwijzering en daarin staat hij met zijn bureau thans internationeel genoteerd op eenzame hoogte. Dat bedrijf wist Paul lange tijd succesvol te combineren met een toonaangevende positie in het ontwerponderwijs aan de TU Delft en – en passant – is Paul ook veel gevraagd designcolumnist voor tal van vak- en publieksbladen. Hij ontvangt zijn onderscheiding op 22 april 2010 tijdens BNO Tallks 3, CSI: Design, in Pakhuis de Zwijger.

Margot Rolf

De ‘god mother’ van de textiele beeldende kunst maakte naam met wandkleden die deel uitmaken van vele internationale museale collecties. Het werk van Margot getuigt van een buitengewoon begrip van materialen en materiaalgebruik. Haar kwetsbare onderzoek naar kleurreeksen en kleurverlopen legt een intrinsieke ambitie tot vernieuwing bloot. Gedrevenheid en analytisch talent maakten van Margot ook een uitstekend docente.  Zij ontvangt haar onderscheiding op 22 juni 2010, tijdens een BNO bijeenkomst over het Creatieve Proces, in Pakhuis de Zwijger.

Reageer op dit artikel