nieuws

Berichten vanuit Chili

Geen categorie

Na de aardbeving van afgelopen zaterdag zijn de inwoners van Chili nog druk bezig te herstellen van de klap. Duidelijk is, dat ongeveer twee miljoen mensen dakloos zijn geworden, wat neerkomt op een achtste van de totale bevolking. De eerste berichten van correspondenten zijn gisteren binnengekomen op de redactie.

Berichten vanuit Chili

 

 

Het meeste nieuws komt vanuit de hoofdstad Santiago, waar de aardbeving relatief weinig schade heeft aangericht. Ook hier zijn echter mensen dakloos geworden. Structurele schade heeft veel oude gebouwen, maar ook enkele relatief jonge gebouwen onbewoonbaar gemaakt. Grafisch ontwerper Pablo Rivas schrijft dat enkele vrienden die in het oude centrum van Santiago woonden, hun huis hebben moeten verlaten vanwege instortingsgevaar. Ook een recent opgeleverd appartementencomplex is om dezelfde reden geëvacueerd.

Structurele schade 

Architect Germán del Sol laat weten dat er enkele woontorens van tien tot vijftien verdiepingen hoog zijn ingestort in Concepcion en dat een tiental gebouwen vanwege structurele schade zal moeten worden gesloopt. Volgens hem is de schade relatief beperkt gebleven vanwege de structurele kwaliteit van de architectuur.

Afwachtend

Ondertussen is de communicatie met de getroffen gebieden nog steeds problematisch en is het lastig de balans op te maken van de totale schade. Het voorlopige dodental staat op dit moment op 723. Juan Pablo Corvalan van architectenbureau Supersudaka schrijft dat er nog veel onzeker is en dat iedereen een afwachtende houding heeft.

Hulpgoederen

Vandaag is het relatief rustig in de hoofdstad. Een luchtbrug is opgezet die hulpgoederen naar de getroffen gebieden brengt. President Michelle Bachelet vraagt landen om voedsel en hulp in de vorm van veldhospitalen, satelliettelefoons, elektrische generatoren en waterzuiveringssystemen.

Architectuurbiënnale

Dit jaar staat de zeventiende architectuurbiënnale gepland in Santiago. Medeorganisator Emilio Marin sluit niet uit dat het evenement gaat worden gebruikt om reconstructieplannen te maken voor Chili.

Reageer op dit artikel