nieuws

Zuidas krijgt ondergrondse snelweg

Geen categorie

De Amsterdamse Zuidas wordt volgens een dokmodel ontwikkeld. Hierbij komen de snelweg A10 en het spoor ondergronds. Dat is de voorkeur van de betrokken ministers Jacqueline Cramer (Ruimte) en Camiel Eurlings (Verkeer), bestuurders van de gemeente Amsterdam, de provincie en de Stadsregio, zo liet het ministerie van VROM vorige week weten.

Zuidas krijgt ondergrondse snelweg

 

 

Dok onder de grond

Het betreft een van de drie varianten die voormalig topambtenaar en oud-ambassadeur in China, Dirk Jan van den Berg, eind vorig jaar heeft gepresenteerd. Hij kwam hiermee als alternatief voor het oorspronkelijke plan uit 2007 voor de ontwikkeling van de Zuidas. Dat 2,1 miljard euro kostende plan ging eveneens uit van de ondergrondse aanleg van spoor en snelweg. Daarboven moesten kantoren en wegen komen. De nieuwe variant is echter goedkoper en brengt minder risico’s met zich mee.

Overeenstemming

Voorwaarden is wel dat de partijen de komende periode overeenstemming bereiken over een aantal zaken aangaande definitief ontwerp, kosten, financiering en de risicoverdeling tussen de betrokken partijen. Zij gaan de eerste fase van het project, het onder de grond brengen van de A10, en de mogelijkheden om in de toekomst het project bij te sturen meer in detail uitwerken.

Bron: Volkskrant

Reageer op dit artikel