nieuws

Stapelen in Zaandam

Geen categorie

Dat stapelen tot een kunst wordt verheven bewijst het VitraHaus in Weil am Rhein en nu ook het Inntel hotel in Zaandam door WAM architecten. Het laatste project is opgebouwd uit een stapeling van traditionele huizen die zijn geïnspireerd op groene Zaanse huizen, variërend van een notariswoning tot een arbeidershuis.

Stapelen in Zaandam

 

 

Het gebouw van WAM architecten is opgetrokken uit een stapeling van bijna zeventig losse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen. Blikvanger in het project is het ‘Blauwe Huis’ dat is gebaseerd op het schilderij dat Claude Monet in Zaandam schilderde. Het nieuwe hotel krijgt 160 kamers, een bar-restaurant, een zwembad, een wellness-centrum, een Finse sauna en een Turks stoombad. Op de tweede verdieping komt een vergaderruimte die over de provinciale weg wordt gebouw.

WAM Architecten Zaandam

Vierkant en gevarieerd

De bijna vierkante hoteltoren wordt 39 meter hoog en krijgt twaalf verdiepingen. De gevel wordt uigevoerd met gevarieerde raampartijen, brede uitbouwen, erkers, witte kroonlijsten en windveren.

WAM Architecten Zaandam
Noordgevel

Stedebouwkundig plan

Bureau Soeters Van Eldonk architecten maakte voor het stationsgebied en het centrum het stedebouwkundig plan ‘Inverdan’ dat bestaat uit het herstellen van het historische stratenpatroon en de reconstructie van de gracht in het centrum van Zaandam. Twee stadsdelen aan weerskanten van het spoor worden met elkaar verbonden door een overbouwing van de provinciale weg.

Reageer op dit artikel