nieuws

Rijnboutt ontwerpt centrum Waalsprong

Geen categorie

De Citadel is het nieuwe centrum van Nijmegen-Noord. In de optiek van
Kees Rijnboutt
krijgt dit centrum een meer bescheiden opzet, met geringere hoeveelheden woningen en kantoren, dan in de eerdere plannen. Bovendien worden het rivierenlandschap en de dijk behouden, met aansluitend daarachter het Waalpark waarin Fort Beneden Lent wordt ingepast.

Rijnboutt ontwerpt centrum Waalsprong

 

 

Het masterplan voor het nieuwe stadscentrum van Kees Rijnboutt is opgebouwd uit een vierkant stratenpatroon dat verhoogd wordt aangelegd. De invulling van de bouwblokken vindt gefaseerd plaats. In de lagere delen komt parkeergelegenheid.

Knooppunt Lent

 De Waalsprong moet in 2025 uitgroeien tot een stadsdeel met 30.000 inwoners. In de Citadel komen winkels, horeca en voorzieningen, zoals scholen, kinderopvang en bibliotheek, gelegen aan straten en pleinen. Langs deze assen kan het aanbod beter groeien dan in de gebruikelijke afgesloten overdekte centra. Er komen 2.500 woningen in de nodige varianten en in een stedelijke dichtheid. Het centrum wordt ontsloten door het toekomstige knooppunt Lent, gelegen ten zuiden van het huidige NS-station. De plannen voorzien verder in een nieuw treinstation, hoogwaardig openbaar vervoer en een aansluiting op de stadssingels en de nieuwe stadsbrug.

Reageer op dit artikel