nieuws

Plan voor park op Zuidas wint stedenbouwprijs

Geen categorie

Jan Maas heeft de nieuwe prijs StedenbouwNU gewonnen. De jury vond zijn plan Urban Wrinkle het beste afstudeerplan in stedenbouw en landschapsarchitectuur. Maas, afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, ontwierp een glooiend park met daaronder het station als kloppend hart van de Zuidas. De prijs bestaat uit een opdracht ter waarde van 20.000 euro binnen het innovatieprogramma Mooi Nederland.

Plan voor park op Zuidas wint stedenbouwprijs

Jan Maas over de Zuid-as:

Bij het ontwikkelen van nieuwe hoogstedelijke gebieden zoals de Zuidas zou het ieders ambitie moeten zijn deze onderdeel te maken van het ‘publiek domein’. Daarom wordt er ingegrepen in het bestaande plan. Door twee blokken te verplaatsen naar de flanken wordt er ruimte gemaakt voor een park in de kern. Hierdoor bevindt zich het park op de best ontsloten plek van Nederland namelijk op het HSL-station en de A10, in de nabijheid van Schiphol, aan de Noordzuidlijn én opgespannen tussen twee stadsradialen van Amsterdam.

Juryvoorzitter Cees van Boven, directeur van Bouwfonds MAB over het plan:

“Urban Wrinkle is een plan dat ons allemaal, stedenbouwers en opdrachtgevers, een spiegel voorhoudt. Als de Zuidas een deel van de stad is, dan gaat het op zo’n plek over het maken van ‘stad’ en niet over het stapelen van blokken. De jury kiest voor een ontwerp dat in zijn eenvoud een complexe puzzel in één klap oplost. Daarmee maakt hij niet alleen stad, maar ook architectuur en landschap. Dat doet hij van strategie tot detail.”

Reageer op dit artikel