nieuws

OMA wint kort geding stadskantoor Rotterdam

Geen categorie

De rechter in het kort geding over de architectenselectie Stadskantoor oordeelde vandaag dat de gemeente Rotterdam juist heeft gehandeld bij haar keuze voor Office for Metropolitan Architecture (OMA). De commissie oordeelde dat dit ontwerp het meest voldoet aan de gestelde criteria.

OMA wint kort geding stadskantoor Rotterdam

Het ontwerp is volgens de commissie spraakmakend en innovatief. Daarnaast haalt het ontwerp het hoogste niveau op de internationale duurzaamheidsstandaard. De vier overige deelnemers aan de architectenselectie; Meyer & Van Schooten, SeARCH, Mecanoo en Claus en Kaan; eisten een herbeoordeling van de ontwerpen, maar de rechter wijst dit af. Ook de vordering dat OMA uitgesloten had moeten worden van beoordeling, omdat het ingediende ontwerp niet zou voldoen aan de minimumeisen op gebied van budget en duurzaamheid is door de rechter afgewezen.

Geen wiskundige formule

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijk Ordening) is blij met de uitspraak van de rechter. “Het beoordelen van architectuur kan niet alleen maar op basis van een wiskundige formule. Het vraagt om visie en durf. Deze uitspraak is een bevestiging dat we hebben gekozen voor de juiste procedure. Hiermee kunnen we blijven bouwen aan de toekomst en kiezen voor vernieuwende architectuur. Dit is een belangrijke stap in het voortzetten van onze ambities voor de tweede wederopbouw van de binnenstad. Het stadskantoor moet hier het symbool van worden.”

Vervolg

Op basis van de uitspraak van de rechter zal het college van B&W de definitieve opdracht voor de herontwikkeling van het stadskantoor aan OMA verstrekken. Het architectenbureau wordt gevraagd het huidige concept voorstel verder uit werken. De gemeente zal bij de verdere planvorming blijven sturen op het vastgestelde investeringsbudget. Ondertussen zijn sloopwerkzaamheden begonnen om het Stadskantoor gereed te maken voor de ontwikkeling. De geplande oplevering van het Stadskantoor is in 2014.

Reageer op dit artikel