nieuws

Meyer en Van Schooten winnende architect Stadhuis Almelo

Geen categorie

Meyer en Van Schooten Architecten krijgt de opdracht voor het ontwerp van het nieuwe Stadhuis van Almelo in het hart van de stad aan de nieuwe havenkom. De bouw van het Stadhuis start naar verwachting medio 2012. De inzending van Meyer en Van Schooten werd verkozen boven het ontwerp van Kraaijvanger Urbis.

Meyer en Van Schooten winnende architect Stadhuis Almelo

 

 

Bouwhoogten, natuursteen en pui-invullingen

Het ontwerp van Meyer en Van Schooten sluit volgens de jury aan op de uitgangspunten van het Binnenstadsplan Almelo. De jury is onder de indruk van de overgangen in bouwhoogten, net als de zorgvuldig vormgegeven aansluiting met de Wierdensestraat en de Kloosterhofflat. Bovendien legt de door Meyer en Van Schooten voorgestelde 3-laagse entree een sterke relatie tussen de publiekshal en het plein. Sterk is ook de uitstraling van de gevel door het gebruik van natuursteen en diverse pui-invullingen. Het gebouw heeft een duurzame uitstraling aldus de jury. Onder meer door de toepassing van groene balkons, sedemdaken en dakterrassen.

Het winnende ontwerp van Meyer en Van Schooten

Kraaijvanger Urbis

Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis, dat niet de winnaar werd bij de jury, bevat sterke verwijzingen naar de stad, waaronder de publiekshal die refereert aan de Gravenallee. Volgens de jury maakt het ontwerp van Kraaijvanger Urbis tegelijkertijd niet alle stedebouwkundige bedoelingen waar. De raadszaal van dit ontwerp, die als een kolos in de publiekshal hangt, is te sterk naar binnen gericht. Ook plaatst de jury een opmerking bij de tien meter hoge glazen wand aan het Centrumplein. Die past minder bij de beoogde menselijke maat die Almelo voor ogen heeft bij het nieuwe Stadhuis. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de materialisatie van de gevel met aluminium platen en de opvallende verschillen in architectuur tussen de voorgevels en de hofgevel. De zonwering noemt de jury innovatief maar roept tegelijkertijd vragen op ten aanzien van windbelasting en gevel- en glasreiniging.

Volgens de jury maakt het ontwerp van Kraaijvanger Urbis niet alle stedebouwkundige bedoelingen waar.

Adviezen van inwoners

De jury heeft bij haar oordeelsvorming uitvoerig stilgestaan bij het advies van de inwoners. Naar aanleiding van de tentoonstelling waar beide ontwerpen werden getoond vulden 653 personen een advieskaart in. Bij deze groep bestond een voorkeur voor het schetsontwerp van Kraaijvanger Urbis.

Tentoonstelling

Het winnende ontwerp is nog een maand te zien in de stadsbibliotheek aan Het Baken. Meer informatie over het ontwerp van Meyer en Van Schooten, de jurybeoordeling en de procedure is te vinden op www.almelo.nl/nieuwstadhuis.

Reageer op dit artikel