nieuws

Leon Thier en Buro Sant winnen opdracht Sportcampus Zuiderpark, Den Haag

Geen categorie

Studio Leon Thier architecten en Buro Sant en Co hebben de meervoudige opdracht gewonnen voor een topsportcomplex op de plek van het oude ADO stadion in Den Haag. Deze sportcampus verenigt binnen- met buitensporten en opleidingen met amateurverenigingen. Ook biedt het ontwerp ruimte voor een sporthotel.

Leon Thier en Buro Sant winnen opdracht Sportcampus Zuiderpark, Den Haag

De sportcampus krijgt een parkachtige opzet. De sporthallen en gebouwen vormen samen een ‘klim- en klauterberg’ met bovenop een plateau dat uitzicht biedt op de stad. Centraal in het complex ligt tussen de entree’s aan de twee oorspronkelijke hoofdassen van het park een grote canyon-achtige ruimte. Dit is de centrale ontmoetingsruimte voor het hele complex.

sportcampus den haag

Landschap

Het nu afzijdig gelegen terrein van het voormalige stadion wordt een integraal onderdeel van het Zuiderpark. De buitenvelden zijn opnieuw gearrangeerd en opener gemaakt naar de buurt. Tussen de velden liggen dijkjes, die meteen tribunes vormen. De bestaande padenstructuur is uitgebreid en de veel gebruikte wandel- en skate-ring van het park wordt doorgetrokken. Een ondergrondse parkeergarage in de as van het park maakt het mogelijk om de centrale entree van het park vanaf de Melis Stokelaan grotendeels autovrij te maken en te voorzien van een statige bomenlaan.

Programma

De campus biedt plaats aan een topsporthal met een tribunecapaciteit van 3500 bezoekers, een beachsporthal met 100 zitplaatsen en een turnhal. Buiten komt een kunstgrasveld dat geschikt is voor verschillende sporten. De voetbalvelden worden opnieuw ingericht voor een amateurvoetbalvereniging. Ook het trainings- en opleidingscentrum kan hiervan gebruikmaken. Daarnaast is er nog ruimte voor een sporthotel.

Opleidingen

De Academie van Sportstudies van de Haagse Hogeschool en de ROC Mondriaan zullen zich op het nieuwe complex vestigen. Dit maakt het gemakkelijk om de overstap te maken van een MBO-studie naar een sportopleiding op HBO-niveau. Onderzoek en kennisontwikkeling krijgen een prominente plek door samenwerking met de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Reageer op dit artikel