nieuws

KOW onderzoekt conditie en duurzaamheid Haagse Particuliere Woningvoorraad

Geen categorie

Uit onderzoek van KOW blijkt dat de Haagse particuliere woningvoorraad er op het gebied van onderhoud redelijk tot goed bijstaat. Op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing valt nog een slag te maken.

KOW onderzoekt conditie en duurzaamheid Haagse Particuliere Woningvoorraad

KOW onderzocht de duurzaamheid van Haagse particuliere woningen van voor 1985 in samenwerking met de gemeente Den Haag en onderzoeksinstituut OTB TU Delft. De woningkwaliteit is onder meer bereikt doordat een gedeelte van de overwaarde is gebruikt voor onderhoud. Daarnaast heeft de gemeente geld geïnvesteerd, bijvoorbeeld in de VvE-balie en door stimuleringsmaatregelen voor woningverbetering.

Energielabel E

De nieuwe uitdaging gaat over het gebruik van fossiele brandstoffen. De voorraad, bestaande uit 110.000 woningen van voor 1985 is matig tot slecht geïsoleerd, vergelijkbaar met een energielabel E. De woningen produceren 463.000 ton CO2.

30% C2 reductie

Met het ‘Pakket van Ingrepen’ van isolatie, hoog rendementverwarming en duurzame energie is 30% CO2 reductie mogelijk. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld 8.000 euro per woning. Energiebesparing levert over een periode van 15 jaar gemiddeld 4.300 euro op, zodat een ‘onrendabele top’ van 3.700 euro resteert.

Kansen bij integratie

Dit vraagt flink wat van de eigenaren. De kansen liggen volgens KOW in de integratie van onderhoud- en verduurzamingsmaatregelen. Daarvoor is kennis nodig op het gebied van techniek, organisatie en financiering. KOW is van mening dat voor het ontwikkelen en aanbieden van deze kennis een belangrijke rol ligt bij de overheid, de industrie en de professionals op het gebied van de woningmarkt.

Snel aanpakken

Pieter Sitsen, herstructureringsspecialist en partner bij KOW overhandigde de onderzoeksresultaten onlangs aan wethouder Marnix Norder. Deze verwacht vooral veel van duurzame energievoorzieningen: “Denk aan geothermische energie en gebruik van het water. 100% CO2 neutrale energie pompen in de stadsverwarming. Zo kunnen we in korte tijd een groot aantal woningen aanpakken.”

Reageer op dit artikel