nieuws

Kanttekeningen plannen Alphen aan de Rijn

Geen categorie

100% ASA, een groep betrokken lokale architecten uit Alphen aan de Rijn, plaatst kritische kanttekeningen bij de invulling van het Stadshart Lage Zijde met een nieuw Cultuurgebouw.

Kanttekeningen plannen Alphen aan de Rijn

 

 

 

 

De architecten plaatsten hun kanttekeningen nadat zij de reeds uitgevoerde en gepresenteerde haalbaarheidsstudies en zijn van mening dat de gemeente kansen laat liggen. Het enkel doelgericht bezoek van het cultuurgebouw, het scheiden van functies met betrekking tot commercie en cultuur en het behouden van de Hooftstraat in zijn huidige vorm zijn onder andere punten die de gewenste dynamiek in gevaar brengen.

Combinatie cultuur en commercie

De voorkeur van 100% ASA gaat uit naar een combinatie van commerciële functies en het cultuurgebouw. Te denken valt aan een combinatie zoals een Atelier met hobbywinkel of een bibliotheek met boekenwinkel. In combinatie met het aanbrengen van nieuwe routes ontstaat een cultuurgebied. De groep architecten is ervan overtuigd dat alleen dan Alphen een dynamisch centrum krijgt met een zeer gevarieerd programma. Bijkomend voordeel is dat de Hooftstraat wordt opgewaardeerd van aanloopstraat tot winkelroute en het te exploiteren geveloppervlak van het cultuurgebied aanzienlijk toeneemt.

Expressieve architectuur

100% ASA: “De dynamiek van het programma leent zich uitermate goed voor expressieve architectuur. Thema’s als cultuur en dynamiek zijn zo krachtig dat het gebied zich als het ware vanzelf ontwerpt. Het gehele gebied wordt van een dynamisch concept voorzien waardoor Alphen aan den Rijn een stukje stad van hoge kwaliteit krijgt.”

Bekijk via www.100procent-asa.nl de ideeën die de architecten hebben over de invulling.

Reageer op dit artikel