nieuws

Integraal en zeer zuinig

Geen categorie

Het Gemeentehuis Bronckhorst wordt vandaag officieel geopend. Het gebouw is ontworpen door atelier PRO met een total engineeringsopdracht en vraagt zeer weinig energie. De luiken vormen een bijzondere energiebesparende maatregel. Ze worden automatisch gestuurd per ruimte en gaan dicht wanneer er niemand is.

Integraal en zeer zuinig

Procedure

Het gebouw is aanbesteed op basis van het Definitief Ontwerp met een hoeveelhedenstaat. Vervolgens heeft atelier PRO het plan samen met de aannemer uitgewerkt tot een contract met een vaste prijsgarantie. Deze methode leidt volgens het bureau tot een volwassen verhouding en een snel proces: het bureau kreeg de ontwerpopdracht in mei 2007, de opdracht werd aanbesteed in april 2008, de bouw startte in augustus 2008 en het gebouw(ruim 7000 m²) is op 18 december 2009 opgeleverd, inclusief landschap en interieur, vaste en losse inrichting. De snelheid was onder meer mogelijk omdat het ontwerp met een 3D model getekend is.

Bronkhorst PRO atrium Het atrium

Passief

Het stadhuis gebruikt slechts 36 procent van de maximaal toelaatbare energie voor kantoorgebouwen volgens het Bouwbesluit van 2008; de term die daar bij hoort is een EPQ 0,36 (volgens de huidige eisen: 0,49). Dit is bereikt met goed isoleren, strenge aandacht voor de kierdichting en beperking van de ventilatie door CO2 te sturen.

Bronkhorst PRO regenwater

Luiken

De luiken (90 cm bij 2,20 m) zijn gemaakt van vezel versterkt composiet met in de kern isolatieschuim en worden automatisch gesloten als er niemand in de ruimte is. Zo worden warmteverlies en opwarming via het glasoppervlak tegengegaan. De luiken staan dwars op de gevel open. Het rubberen profiel sluit tegen het zetwerk met een koudebrug -onderbreking.

Bronkhorst PRO luiken

Reageer op dit artikel