nieuws

IJburg II kan toch snel worden gerealiseerd

Geen categorie

De uitbreiding van IJburg, in de begroting voor dit jaar naar de prullenbak verwezen, lijkt toch door te gaan. Nieuwe berekeningen, die uitgaan van een duurzaam eilandenrijk, laten zien dat de stad het verlies van vierhonderd miljoen euro al in 25 jaar kan terugverdienen.

IJburg II kan toch snel worden gerealiseerd

 

 

De groene ideeën van de in september door de gemeente aangetrokken William McDonough moeten een oplossing bieden voor de gevreesde tekorten op de begroting. McDonough is grondlegger van het Cradle to Cradle principe.

Het Projectbureau IJburg verwacht dat het terugverdienen van het verwachte verlies van vierhonderd miljoen euro met McDonoughs oplossing niet vijftig, maar 25 jaar zal duren.

Zelfvoorzienende stad

Vorige week legde McDonough de laatste hand aan zeven basisprincipes voor IJburg II. Het wordt volgens hem een zelfvoorzienende stad waarin alles met alles is verbonden. “Net als in het bos kun je de wijk met de seizoenen mee van kleur zien veranderen. En net zoals bomen en planten voor fotosynthese zorgen, zal IJburg II zijn eigen energie opwekken. Die energie moet voor honderd procent uit niet-fossiele bronnen komen.”

Amsterdamse vestiging

McDonough + Partners in Amsterdam is de enige niet-Amerikaanse vestiging van de Amerikaan William McDonough. Hij ontwierp het Europese hoofdkwartier van Nike in Hilversum en was in januari ook betrokken bij het idee Almere buitendijks uit te breiden.

Bron: Parool.nl

Reageer op dit artikel