nieuws

Huis van Cultuur en Kunst door Zaha Hadid

Geen categorie

De burgemeester van Amman, de hoofdstad van Jordanië, heeft gisteren bekend gemaakt dat de stad een ‘Huis van Cultuur & Kunst’ krijgt dat is ontworpen door Zaha Hadid Architects. Het bureau liet zich inspireren door de stad Petra, die deels is uitgehakt uit rode rotsen.

Huis van Cultuur en Kunst door Zaha Hadid

Het ‘House of Culture & Art’ krijgt onder meer een concertzaal met 1600 plaatsen, een theaterzaal met 400 plaatsen, een educatief centrum, oefenruimtes, en expositieruimtes. Het centrum, dat wordt ontwikkeld in opdracht van koning Abdullah II Ibn Al Hussein, is bedoeld om te oefenen, discussiëren, onderwijzen, studeren en opvoeren. Het wordt de belangrijkste culturele centrum in Jordanië.

 zaha hadid house arts amman jordanie

Hadid over het ontwerp: “Petra is een verbluffend voorbeeld van een samenspel tussen architectuur en natuur. De roze bergwanden zijn geërodeerd, uitgehakt en afgewerkt en laten zo de prachtige lagen sedimenten zien. We hebben deze principes gebruikt bij de vormgeving van de publieke ruimtes in het centrum.”

 zaha hadid house arts amman jordanie Lobby

Het ontwerp werd verkozen boven ontwerpen van onder meer Snøhetta, Atelier Christian de Portzamparc en Delugan Meissl.

 zaha hadid house arts amman jordanie
Lobby

 

 

Reageer op dit artikel