nieuws

Blauwestad in problemen

Geen categorie

De provincie Groningen gaat flink het schip in met het project Blauwestad. Dat stelt het VPRO radioprogramma Argos, na een reconstructie van de gang van zaken. De Publiek Private Samenwerking (PPS) is sinds 1 januari van dit jaar beëindigd. Van het oorspronkelijke plan om 1.500 luxe woningen te bouwen is tot nu toe een schamele 10 procent gerealiseerd.

Blauwestad in problemen

 

De provincie heeft 135 miljoen euro geïnvesteerd in het project en houdt rekening met een extra verlies van 20 miljoen euro, boven op de 30 miljoen euro die eerder is afgeboekt.

Volgens Argos waren de verliezen beperkt gebleven, als de provincie betere afspraken had gemaakt met de bouwbedrijven BAM en Ballast Nedam. Beide bedrijven stapten in 2007 uit Blauwestad. De verplichting om voor eind 2011 tweehonderd kavels af te nemen en te betalen, is slechts vastgelegd in een brief en niet in een contract met boeteclausules. Bovendien hield de provincie bouwbedrijf Koop, toen deze eind vorig jaar als laatste uit het project stapte, niet aan zijn verplichting hiervoor 25 miljoen euro te betalen. De provincie deed dit, omdat het bedrijf anders failliet zou zijn gegaan.

Reageer op dit artikel