nieuws

82 individuele gebouwen Olympiakwartier Almere

Geen categorie

De gemeente Almere, woningbouwvereniging Stadgenoot en MVRDV presenteerden vorige week het ontwerp voor 82 gebouwen binnen het stedebouwkundig plan voor het Olympiakwartier, de stadsuitbreiding van Almere. Om een zo groot mogelijke stedelijke verscheidenheid binnen het plan te realiseren zijn 40 gebouwen door MVRDV, en de overige van de in totaal 82 bouwblokken door 24 verschillende genodigde architectenbureaus uit Europa, Japan en de Verenigde Staten ontworpen.

82 individuele gebouwen Olympiakwartier Almere

Gestapelde grachtenpanden

Een van de ontwerpen is een markante toren door Studio Gang uit Chicago met een verspringende gevel die een dynamische optisch effect geeft. Een gebouw van het Japanse bureau Bow Wow lijkt op gestapelde grachtenpanden met vooroverleunende bakstenen gevels. De Duitse architect Jürgen Mayer H maakte een ontwerp voor twee gebouwen met vloeiende lijnen. Het Rotterdamse bureau 2012 Architects tekende voor het ontwerp van een gevel bestaande uit gerecyclede metalen aanrechtbladen. De ontwerpen van MVRDV zijn verspreid over het stedenbouwkundig plan.

Olympiakwartier Almere Impressie van Almere Olympialaan

Flexibel

Het plan biedt een mix van werken, winkelen en wonen in diverse prijsklassen. Een groot publiek plein en gemeenschappelijke tuinen zijn opvallende elementen in het stedebouwkundig plan. Het ontwerp is flexibel: woon- en werkfuncties zijn uitwisselbaar. Bovendien kan het tempo van ontwikkeling worden aangepast aan de economische omstandigheden. Het plan beslaat 200.000 m2 en omvat 1.000 woningen, 60.000 m2 werkruimte en parkeervoorzieningen voor 1.800 auto’s.

De genodigde bureaus zijn:

 2012 Architects, Nederland
Atelier Bow Wow, Japan
Baumschlager Eberle, Oostenrijk
BKK-3 Architektur, Oostenrijk
Breitman et Breitman, Frankrijk
Bruno. Albert Architecte Associés, België
Charles Vandenhove Architecture, België
Cobe, Denemarken
DierendonckBlancke Architecten, België
Édouard François, Frankrijk
Guallart Architects, Spanje
Herreros, Spanje   
JDS Architects, Denemarken/België
Krier Kohl, Luxemburg
LOT-EK, New York, VS
Monadnock, Nederland
Onix, Nederland
Powerhouse Company, Nederland
Sadar Vuga Arhitekti, Slovenië
Studio Gang, Chicago, VS
Urban Think Tank, Venezuela
Van Bergen Kolpa Architecten, Nederland
Yasutaka Yoshimura Architects, Japan

Olympiakwartier Almere

Olympiakwartier

Als onderdeel van de nieuwe wijk Almere Poort heeft MVRDV een deel van Olympiakwartier ontworpen. Stadgenoot gaf MVRDV de opdracht een stedenbouwkundig plan te ontwerpen voor 60.000m² werkruimten, 120.000m² woningen (1.000 woningen), 2.000m² commerciële voorzieningen, 1800 parkeerplaatsen en diverse openbare ruimtes. Almere Poort moet het tweede centrum van Almere worden.

Reageer op dit artikel