nieuws

Woontoren van 90 meter in Willemspoort, Den Bosch

Geen categorie

Er komt een woontoren van ongeveer 90 meter hoogte in Willemspoort, Den Bosch op de plaats waar nu de busremise is. Dat stellen B. en W. voor na een onderzoek door prof. H. Asselbergs naar hoogbouwmogelijkheden in de uitbreidingslocatie van Den Bosch.

Woontoren van 90 meter in Willemspoort, Den Bosch

 

 

De gemeenteraad had om zo’n extern advies gevraagd, na kritiek op het plan voor een toren, een ‘landmark’, vlakbij de toekomstige Randweg. Volgens Asselbergs leent het gebied zich heel goed voor een markante toren, maar kan die beter enkele honderden meters naar het noordwesten worden verplaatst.

“Wij nemen dit advies onverkort over. Ik ben zelfs heel enthousiast over deze oplossing”, aldus wethouder Geert Snijders afgelopen week bij de presentatie van het plan. Het is de bedoeling om de toren te bouwen op enkele honderden meters van de Gement, waar hij een markant herkenningspunt gaat vormen tussen de toekomstige wijk Willemspoort en het Paleiskwartier. Snijders wil een architect van internationale allure aantrekken voor een ontwerp.

Volgens Snijders wilde Asselbergs, oud-directeur van de rijksdienst monumentenzorg, breder adviseren dan alleen over de toren. “Hij wilde zijn visie geven op het totale gebied. Hij adviseert om van het gebied één groen entreegebied voor de stad te maken, in combinatie met het straks gereconstrueerde Heetmanplein. Ook daar zijn wij voorstander van.”

De toren van 90 meter zal het hoogste gebouw zijn in het gebied Paleiskwartier/Willemspoort. De Van Lanschottoren is 55 meter, het Rivagebouw 50. In Willemspoort komen drie torens van 60 meter. Het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt 40 meter hoog. Rond de nieuwe hofvijver in het Paleiskwartier komen behalve de toren van 90 meter, een toren van 75 meter (Jheronimustoren) en een van 55 (bij Ponte Palazzo).

Bron: Brabants Dagblad

Reageer op dit artikel