nieuws

Wat zou jij doen? Onderzoek naar ethiek in architectuur

Geen categorie

Het ontwerpen van een gebouw veronderstelt van een architect dat hij zijn attitude ten aanzien van de maatschappij bepaalt. Zodoende is architectuur een vak waarin ethiek een belangrijke rol speelt. Maar ontwerpen veronderstelt ook een opdrachtgever die het programma van eisen samenstelt. In deze constructie heeft de architect slechts een dienende rol: zodra hij niet doet wat de opdrachtgever van hem verlangt, zet hij zichzelf buitenspel.

Wat zou jij doen? Onderzoek naar ethiek in architectuur

Maar is de praktijk zo zwartwit zoals het hierboven wordt beschreven? Wat zijn de marges waarbinnen een ontwerper zijn stempel kan drukken op de sociale betekenis van de opgave? En waar moet een ontwerper de grens trekken?

Om de ethische grondbeginselen van het architectenvak te onderzoeken, zal de Architect de komende weken wekelijks een Poll publiceren waarin een fictieve casus vraagt om een stellingname van de stemmers. Wat moet een architect doen om ethisch te zijn en tegelijkertijd niet werkeloos achter te blijven? Stem en laat ons weten wat jouw mening is!

Reageer op dit artikel