nieuws

Uitslag Zuiderkerkprijs 2010

Geen categorie

Gisteravond zijn de Zuiderkerkprijs 2010, de Geurt Brinkgreve Bokaal en De Groene Speld uitgereikt. De Zuiderkerkprijs werd gewonnen door de Buurtfabriek Ruimzicht door Architectenbureau Marlies Rohmer. De prijs werd voor de dertiende keer uitgereikt aan het beste woningbouwproject dat het afgelopen jaar is gerealiseerd.

Uitslag Zuiderkerkprijs 2010

 

 

Zuiderkerkprijs

De Zuiderkerkprijs 2010 gaat naar het project Buurtfabriek Ruimzicht aan de Kostverlorenkade in West door Architectenbureau Marlies Rohmer en Stadgenoot (opdrachtgever). Over Buurtfabriek Ruimzicht zegt de jury: “Er is sprake van sprekende eigentijdse architectuur. Er is op bijzonder elegante wijze invulling gegeven aan de plek door aan te sluiten op de bestaande bouw en historische verkaveling. Het gebouw is opgedeeld in verschillende, tegen elkaar aan geplakte volumes die in grootte variëren. Daardoor ontstaat een schaal en korrel die past bij de directe omgeving zonder die te imiteren. De constructie en dakvorm resulteren bovendien in mooie, vrij indeelbare binnenruimtes.’’

De jury bestond uit Karin Laglas (juryvoorzitter, decaan Bouwkunde TU Delft), Ludo Grooteman (Dok architecten) en Joost Zonneveld (Het Parool). 

Nominaties Zuiderkerkprijs 2010 Het winnende project werd verkozen boven Jamboni van Onix (links) en de Noordstrook, Masira Blok A van Dick van Gameren Architecten (rechts).Foto’s: www.oga.amsterdam.nl

Geurt Brinkgreve Bokaal

Deze prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande voorraad van Amsterdam, gaat naar Dudokhaken aan de Strackéstraat in West, een ontwerp van Van Schagen Architekten en opdrachtgever Stadgenoot.

 Dudokhaken winnaar Geurt Brinkgreve Bokaal 2010 Foto: www.oga.amsterdam.nl

De jury bestond uit Rudy Stroink (juryvoorzitter en directeur TCN), Tjeerd Herrema (adviseur) en Hans van Heeswijk (Hans van Heeswijk architecten en winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2009). Over Dudokhaken zegt de jury: “De kwaliteiten van de oorspronkelijke stedenbouwkundige structuur is zorgvuldig bewaard. Het cadeautje is de bestaande binnentuin met statige bomen en zeer uitzonderlijke nieuwe toevoegingen zoals een nieuwe stalen afsluiting met bladermotief. Zeer betaalbare woningen van degelijke kwaliteit, een toevoeging aan de woningmix van de buurt.”

 Nominaties Geurt Brinkgreve Bokaal 2010Andere kanshebbers voor de Bokaal waren links The Bank van Rijnboutt (foto Kees Hummel) en rechts het City theater van Rappange Partners (foto www.oga.amsterdam.nl)

 De winnaars Zuiderkerkprijs 2010 De winnaars tijdens de feestelijke prijsuitreiking

De Groene Speld

De Groene Speld is een stimuleringsprijs voor een persoon of instantie die op een aantoonbare manier uitmuntend bezig is met duurzaamheid in bestaande en/of nieuwbouw. De prijs sluit aan bij de ambitie van de gemeenteraad om vanaf 2015 alle nieuwbouw klimaatneutraal te maken. De Groene Speld is gewonnen door Far West, opdrachtgever van de duurzame renovatie van de flat Remijden in Osdorp. De kandidaten voor deze prijs waren Sharona Ceha, Paul de Ruiter en Pieter Weijnen.

Alle projecten zijn te bekijken op www.gebouwdin.amsterdam.nl en
www.oga.amsterdam.nl

Reageer op dit artikel