nieuws

Tweede houten Accoyabrug voor zwaar verkeer in Sneek

Geen categorie

Dertien jaar na de start van het project is onlangs de upgrade tot autosnelweg van de A7 bij Sneek in Friesland voltooid met de plaatsing van een tweede houten verkeersbrug. De brug van Accoya-hout piekt 21 meter boven de snelweg en is 32 meter lang, 8,5 meter breed en 16 meter hoog. Het belangrijkste verschil met de eerste brug is dat nu ook het dek van hout is gemaakt.

Tweede houten Accoyabrug voor zwaar verkeer in Sneek

De eerste brug, die in 2008 werd ingehuldigd, was de eerste houten brug ter wereld die de zwaarste verkeersklasse van 60 ton aankan. Beide bouwwerken zijn ontworpen door een samenwerkingsverband van het Groningse architectenbureau Onix en Achterbosch Architectuur uit Leeuwarden.

De N7 bij Sneek loopt door en langs een waterrijk gebied dat vaak wordt aangeduid als het Hollandse Venetië. De weg moest worden geupgrade, waarna hij nog steeds moest aansluiten bij de natuurlijke omgeving. Daarnaast moest worden voldaan aan de milieueisen en rekening gehouden met de vereiste levensduur van tachtig jaar voor infrastructurele bruggen.

Naast de twee bruggen van Accoya is bij het project ook een viaduct-rotonde aangelegd met een van Accoya-hout gemaakte balustrade.

Reageer op dit artikel