nieuws

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#06: Cumulus. Marx en Steketee architecten

Geen categorie

Ik schreef dit jaar dat er genoeg redenen zijn om in tijden van crisis toch geld uit te geven aan een goede architectuurmonografie. Vroeger dienden dergelijke publicaties voornamelijk als inspiratiebron voor ontwerpoplossingen en werden plattegronden en doorsneden zorgvuldig bestudeerd. Tegenwoordig komt daar nog bij, dat monografieën een belangrijke les leren over hoe je je als architect kan profileren.

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#06:  Cumulus. Marx en Steketee architecten

Hedendaagse monografieën zijn zeer persoonlijk. Naast gedegen projectpresentaties draait het tegenwoordig vooral om het communiceren van een visie ten aanzien van ontwerp, maatschappij en proces.

De monografie van BenthemCrouwel, getiteld BCAD, is een goed voorbeeld van een monografie die qua opmaak en tekstuele inhoud het karakter van het bureau ademt. Maar als ik een keuze moet maken welke monografie van 2010 het beste is geslaagd, kies ik toch voor de monografie van Marx en Steketee. Je merkt dat de architecten een heel duidelijk beeld voor ogen hadden wat ze wilden met deze publicatie. Het is een duidelijke uiteenzetting van hun denkbeelden en hun persoonlijke betrokkenheid bij hun architectuur spreekt uit de citaten van gebruikers die bij elk project zijn afgedrukt. Het is een charmante uitgave geworden.

www.sunarchitecture.nl

 

Reageer op dit artikel