nieuws

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#04: Rietvelds Universum

Geen categorie

Ik heb iets met Gerrit Rietveld. Geboren in 1888, is hij voor mij nog steeds een van de meest relevante ontwerpers die ons land heeft voortgebracht. De laatste jaren is door archiefonderzoek een steeds duidelijker beeld ontstaan van zijn werk en zijn maatschappelijke visie. De tentoonstelling Rietvelds Universum en de gelijknamige catalogus markeren een belangrijk punt in het begrip van het werk van deze Utrechtse meubelmaker en architect.

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#04: Rietvelds Universum

De gedegenheid van de verschillende bijdragen in de publicatie laat zien dat bijna een halve eeuw na zijn overlijden het onderzoek naar Rietveld een stevige basis heeft gekregen.

Opvallend is de aandacht die wordt besteed aan het contextualiseren van het werk van Rietveld. Het doel lijkt te zijn, eindelijk af te rekenen met de overheersende aanwezigheid van “het huis” en “de stoel” in het denken over Rietveld. En dat lukt goed. Eindelijk wordt Rietveld neergezet als de ondogmatische denker die hij was en die meer ontwerpthema’s had dan die hem werden aangereikt door de groep rond De Stijl.

Rietvelds universum is groot en biedt voldoende aanknopingspunten voor ontwerpvraagstukken waar architecten en ontwerpers zich vandaag de dag voor gesteld zien. De catalogus weerspiegelt het belang van Rietvelds werk in inhoud en diepgang.

www.naipublishers.nl

 

Reageer op dit artikel