nieuws

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#03: Jeroen Geurst, Cemeteries of the Great War by Sir Edward Lutyens

Geen categorie

Er is behoefte aan boeken die richting geven aan het vak, dat op dit moment richtingloos lijkt te zijn. Joeren Geurst heeft met zijn boek over de begraafplaatsen voor slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk en Vlaanderen niet alleen de ontwerpen van Sir Edward Lutyens gedocumenteerd, hij voert het boek ook op als pleidooi voor een ontwerpmentaliteit waarin systematiek en gevoeligheid voor de context hand in hand gaan.

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#03:  Jeroen Geurst, Cemeteries of the Great War by Sir Edward Lutyens

Zoals Lutyens laat zien, is het mogelijk om met een beperkte catalogus van zorgvuldige bouwstenen, per locatie een begraafplaats te ontwerpen die zich prachtig voegt in het landschap. Gezien de omvang van de operatie – Lutyens coördineerde de aanleg van maar liefst 140 begraafplaatsen – geen sinecure.

Je vraagt je af of een dergelijke aanpak ook bruikbaar is voor de komende woningbouwopgave, waarin soberheid, kwaliteit en bulk noodzakelijke elementen zijn.

www.010.nl

 

Reageer op dit artikel