nieuws

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#02: Iwan Baan, Brasilia – Chandigarh: Living with modernity

Geen categorie

Ik ben fan van het werk van Iwan Baan. Zijn foto’s portretteren gebouwen in hun maatschappelijke context, waardoor ze zowel registratie, observatie en commentaar zijn. Met uitgever Lars Müller ontstond het plan, om het vijftigjarig bestaan van de twee grootste New Towns te vieren met fotoreportages van beide steden. De foto’s tonen zowel het failliet van het harde modernisme als de flexibiliteit van het betonnen casco dat Niemeyer en Le Corbusier nalieten.

Top 10 architectuurboeken 2010<br>#02:  Iwan Baan, Brasilia – Chandigarh: Living with modernity

Ongestoord door het grote verhaal dat beide architecten hebben willen vertellen, claimen de inwoners van beide steden de ruimte en passen deze aan hun behoeftes aan. De foto’s blijven fascineren door de mensen en de getuigenissen van hun aanwezigheid.

Bijzonder in deze publicatie is de bijdrage van Cees Nooteboom die speciaal voor deze gelegenheid het verhaal ‘Ex Nihilo’ schreef. Het is intrigerend om te lezen hoe iemand buiten het vakgebied precies de vinger op de gevoelige plek weet te leggen.

De laatste twee zinnen van zijn tekst wil ik even citeren: “The buildings will remain, but we will leave behind our marks and our history upon them, because that is what a city is: a place that is written, right from the beginning, by all of its inhabitants, a stone book containing all that we have said and done, with the inhabitant as an invisible and anonymous architect who will also play a part in centuries to come in shaping the design, in writing the history. Iwan Baan’s photographs bear witness to this process.”

www.lars-mueller.com

 

Reageer op dit artikel