nieuws

RAU wint ontwerp wedstrijd Megafluence Lyon

Geen categorie

Het consortium van RAU als hoofdarchitect, co-architect Soho Aurea en de adviseurs van de Quadri Plus groupe heeft de prijsvraag voor het Megafluence gebouw (ilot M3/D4) in Lyon gewonnen. Het gebouw maakt deel uit van ‘Lyon Confluence’ – een stedelijke herontwikkeling van een voormalig industrieel gebied tot een duurzame wijk voor wonen, werken en cultuur. Met een knipoog naar het verleden van de wijk integreert RAU het bestaande ‘Le Charlemagne’ gebouw in de nieuwbouw.

RAU wint ontwerp wedstrijd Megafluence Lyon

Twee gezichten 

RAU, Soho Aurea en Quadri Plus groupe heeft Megafluence twee gezichten gegeven. Geïnspireerd door het bestaande pand heeft de nieuwbouw een zakelijke buitengevel, gekenmerkt door regelmatige, verticale lijnen, terughoudende kleuren en harde materialen. Het groene en openbaar toegankelijke binnenplein van Megafluence sluit aan bij de traditionele binnenplaatsen in de stad.

De gevels rondom het binnenplein hebben een organisch karakter met glooiende, horizontale lijnen en een zacht en warm materiaalgebruik. Een kleurverloop van verschillend getinte gevelpanelen legt een verband met het samensmelten van de rivieren Rhône en Saône aan de kop van het Confluence schiereiland.

 

Energie efficiëntie

Een optimale vormgeving en oriëntatie ten opzichte van de zon legt de grondslag voor de energie efficiëntie van Megafluence, terwijl door de toepassing van veel glas rondom het gebouw op alle werkplekken ruim daglicht beschikbaar is. Door de verspringende, golvende en naar boven toe in diepte afnemende niveau’s worden de daglicht eisen van het stedenbouwkundige plan van Herzog De Meuron ook bij de ruimtes aan het binnenplein overtroffen en krijgt de binnentuin maximaal daglicht.

 

Passieve zonwering

Om ondanks de glazen gevels oververhitting te voorkomen zorgen lamellen op alle gevels voor passieve zonwering. Door de plaatsing van extra gevelpanelen is het gebouw aan de zuidkant iets geslotener, terwijl het zich naar noorden maximaal opent. De massa van het gebouw is thermisch geactiveerd, waardoor radiatoren en airconditioning niet nodig zijn. Dit zorgt voor een gezond, tochtvrij binnenklimaat met verminderde stofvorming en minder allergenen in de lucht. Het gebouw voldoet aan de Franse HQE duurzaamheidseisen.

  

Megafluence heeft een totale vloeroppervlakte van 22.000 m2 en zal in fases tussen 2013 en 2015 opgeleverd worden.

  

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels