nieuws

Omzetverlies: 10 tot 40%

Geen categorie

De architectenbranche zal door het inzakken van de bouw de komende jaren 10 tot 40% aan omzet verliezen. Dat is de voornaamste conclusie uit het onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft gedaan in opdracht van de BNA, waarin de markt voor architecten in 2030 is onderzocht. In het BNA Blad #06/10 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.

Omzetverlies: 10 tot 40%

 

De prognose is dat de productie na de crisis tijdelijk opveert, maar op de lange termijn vermindert als gevolg van demografische ontwikkelingen. Het algemene beeld is een forse daling van de bouwproductie en hiermee samenhangend: minder werk voor architecten.

Afhankelijk van de economische situatie werkte het EIB drie scenario’s uit. De bandbreedte voor het omzetvolume in de bouw in 2030 varieert van 36 tot 51 miljard euro. Voor de architectenbranche betekent dat een omzetvolume tussen de één en anderhalf miljard euro. In 2008 was dit respectievelijk 46 miljard voor de bouw en 1,7 miljard voor de architectenbranche.

Kansen

De BNA ziet wel kansen om deze teruggang te verzachten. Voor de crisis werd een groot deel van de omzet uit nieuwbouw gehaald. Het onderzoek laat zien dat het belang van herbestemming toeneemt. Ook in de buitenlandse markt zit nog groei. Nederlandse architecten kunnen hun expertise op planmatig gebied goed toepassen in landen als China en India. Verder is de verschuiving van stadsuitbreidingen naar binnenstedelijke verdichting een kansrijke opgave van de toekomst.

Reageer op dit artikel