nieuws

Nieuwe interieurs Groninger Museum

Geen categorie

Wie in de Kerstvakantie nog een dag uit wil doet er misschien goed aan om naar Groningen te gaan en een kijkje te nemen in het onlangs gerenoveerde museum. Blikvangers van de renovatie zijn drie ruimtes, ingericht door de ontwerpers Maarten Baas, Studio Job (Job Smeets en Nynke Tynagel) en de Spanjaard Jaime Hayon.

Nieuwe interieurs Groninger Museum

 

 

 

Maarten Baas maakte het ontwerp voor het nieuwe Mendini Restaurant. Speciaal voor dit interieur ontwikkelde hij een aantal nieuwe modellen van zijn beroemde Clay-meubels. De lampen en stoelen hebben een metalen skelet dat is bekleed met industriële klei.

 Mendini restaurant Maarten Baas
Het Mendini restaurant door Maarten Baas

Studio Job ontwierp de Job Lounge, een zaal voor lezingen, ontvangsten en feesten, waarvan de sfeer is gebaseerd op een 19e-eeuwse herensociëteit. Het duo bemoeide zich met de complete inrichting, van de glas-in-loodramen met kartonnen gordijnen tot de lampen in de vorm van vrouwenborsten, en van het labyrintische parket tot de toogkast met ingelegde geraamtes en een bronzen fontein.

 Job Lounge Groninger Museum

Studio Job ontwierp de Job Lounge. Fotograaf: Peter Tahl © Groninger Museum

De klassieke bibliotheek is vervangen door een informatiecentrum, ingericht door Jaime Hayon. Hij ontwierp een veelarmige tafel met computerplekken en gaf het plafond een spiegel waarin het Verbindingskanaal waar het museum in staat wordt weerkaatst.

De revitalisatie van het Groninger Museum kostte een kleine zes miljoen euro. Het museum viert de heropening met een tentoonstelling over de Russische kunstenaar Repin.

Reageer op dit artikel