nieuws

De populairste blogs van 2010

Geen categorie

Dat 2010 een roerig jaar was voor architecten, wordt weerspiegeld in de blogs die dit jaar het beste zijn bekeken op deArchitect.nl. Niet alleen trokken de blogs over de crisis en hoe architecten deze kunnen overleven de meeste bezoekers, ze leidden ook tot een flinke stroom reacties. Het debat kwam vooral goed op stoom in de laatste maanden van dit jaar.

De populairste blogs van 2010

 

1. Tien manieren om je leven als architect gemakkelijker te maken, waarin hoofdredacteur Harm Tilman architecten tips gaf om in barre tijden aan het werk te blijven, is het best gelezen blog van dit jaar.

2. “Beste BNA, volgens mij is het tijd voor een effectievere aanpak: gewoon gestrekt erin!” Deze oproep van Jurriaan van Stigt van LEVS architecten was een van de eerste gastblogs en wakkerde een hevige discussie aan, zowel op de website (13 reacties) als op Twitter.

3. Het advies van Prachtig Compact Nederland bracht de tongen in beweging en zette Harm Tilman aan tot een blog over de noodzaak van verdichten. Volgens hem is de nieuwe opgave de uitbouw van vervoersnetwerken en het effectiever gebruiken van de al ontwikkelde ruimte.

4. De fotoseries van serieus kijkende architecten, gepost door vakredacteur Merel Pit, brachten een hoognodige vrolijke noot aan dit jaar. De blog Waarom architecten nooit lachen bereikte daarmee de vierde plaats. En zoals een bezoeker reageert: “Humor is een probaat middel om de verzuurde sfeer in de bouwbranche te doorbreken!”

5. “Het beschrijven en promoten van de toegevoegde waarde van architectuur is daarmee voor de komende tijd topprioriteit nummer één”, betoogt Harm Tilman in de blog Aanbestedingen en geschonden zelfvertrouwen. In de 7 reacties wordt gediscussieerd over hoe dit kan.

6. Twitter is het onderwerp van de blog Zijn architecten te bescheiden? van vakredacteur Marit Overbeek. Zij geeft 8 redenen om te twitteren en roept architecten op om via dit immer groeiende sociale medium te laten weten wat hen bezighoudt.

7. Tips als ‘Begin je eigen bureau’ en ‘Durf failliet te gaan’ uit de blog Vijf dingen die je (niet) moet doen als je werk opdroogt van Harm Tilman roepen nogal wat reacties op bij de lezers.

8. Eindredacteur Sander Woertman deelde zijn zorgen over de stoelencollectie van de TU Delft, die na gered te zijn uit de brand permanent zijn tentoongesteld in het nieuwe gebouw van de faculteit Bouwkunde. De blog Stoelen ten prooi gesteld op TU Delft  stelde zowel schrijver als lezer voor een dilemma.

9. De rel van het jaar was waarschijnlijk die tussen de architecten Sjoerd Soeters en Wilfried van Winden over de mogelijke plagiaatkwestie rond het ontwerp van het Intelhotel in Zaandam. “Het is dringen geworden op het door de crisis ingekrompen veld waarop de in traditie gespecialiseerde bureaus vissen naar opdrachten”, stelt Harm Tilman in zijn blog hierover.

10. “Wij zijn de enige diersoort die dingen maakt die niet goed op de natuur aansluiten en kunnen dus nog heel wat afkijken van oudere, meer ervaren levensvormen”, schrijft Maartje Henket naar aanleiding van haar bezoek aan de Biomimicry dag van de Architect Academie.

Reageer op dit artikel