nieuws

Canisius College Nijmegen naar Kraaijvanger • Urbis

Geen categorie

Architect Wouter Deen van Kraaijvanger Urbis is geselecteerd voor de renovatie en uitbreiding van het Canisius College in Nijmegen. De school heeft ongeveer 1.450 leerlingen en is gevestigd in een monumentaal schoolpand.

Canisius College Nijmegen naar Kraaijvanger • Urbis

De school heeft zijn oorspong in een jezuïetenschool uit 1900. In de zestiger jaren is hij overgegaan in een katholieke school, en verhuisd naar de huidige locatie. Het oude schoolgebouw maakt deel uit van een monumentaal ensemble van kerk, school en klooster, gebouwd in 1930. In de loop der tijd is de school diverse malen uitgebreid. Deze bouwdelen zijn toe aan vervanging. Daarnaast kent het monumentale deel een aantal functionele beperkingen.

 

De ontwerpopgave

De ontwerpopgave betreft de renovatie van het monumentale schoolgebouw (circa 4.300 m2), vervangende nieuwbouw (circa 6.300 m2) en de herinrichting van het schoolterrein.

De opdracht is op basis van een visiepresentatie gegund aan Kraaijvanger • Urbis. Voor de aanpak van het schoolterrein is een concept voorgesteld gebaseerd op drie nieuwe, groene assen, die alle bewegingen en buitenruimtes ordenen en afstemmen op de (monumentale) situatie. De uitgangspunten voor de vernieuwbouw zijn: een architectuur die nadrukkelijk gebaseerd is op de onderwijsvisie van het Canisius College, respectvolle integratie en opwaardering van het monument, maximale aansluiting van oud en nieuw, optimale wisselwerking tussen binnen- en buitenruimte, en een duurzaam en onderhoudsarm gebouw.

Reageer op dit artikel