nieuws

Bouwstart ‘Het Gebouw’ in Leiden Noord

Geen categorie

Vandaag is de aftrap van de bouw van ‘Het Gebouw’ in Leiden Noord, een project van VenhoevenCS architecture+urbanism. In het gebouw, dat het hart van de buurt moet gaan vormen, komen verschillende maatschappelijke functies.

Bouwstart ‘Het Gebouw’ in Leiden Noord

 

 

 

Hart van de buurt

Het Gebouw is een binnenstedelijk bouwproject waar onderwijs, vrije tijd, sport, zorg en wonen bij elkaar komen. Het ontwerp van VenhoevenCS is het eerste project van de ontwikkeling van het Kooiplein, het nieuwe centrum van Leiden Noord.

Venhoeven Het Gebouw Leiden Noord 

Venhoeven Het Gebouw Leiden Noord 

Alle programmaonderdelen liggen rondom de centrale hal, het ontmoetingsplein in ‘Het Gebouw’. Voor het ontwerp van het ontmoetingsplein en de verkeersruimtes hebben de mooiste klassieke steden uit de hele wereld model gestaan. Deze levendige ontmoetingsplek is tegelijk het hart van het gebouw en de buurt.

Venhoeven Het Gebouw Leiden Noord

 Venhoeven Het Gebouw Leiden Noord

Het plein is geschikt voor uiteenlopende evenementen zoals jazzoptredens, filmavonden, politieke bijeenkomsten en buurtfeesten. Door wisselende gebouwhoogten, gevarieerd en kleurrijk materiaalgebruik, openbare routes dwars door het gebouw en een grote hoeveelheid pleinen en tuinen is het project als een stad – met de bijbehorende schaalniveaus en karakters. Alle programmaonderdelen hebben een eigen karakter.

Venhoeven Het Gebouw Leiden Noord

De scholen hebben ieder een eigen ingang en in het hele gebouw worden bijzondere muurschilderingen aangebracht. In het interieur verbinden zichtlijnen alle onderdelen met elkaar, en daglicht dringt overal tot diep in het gebouw door. Het interieur krijgt zo het karakter van een ‘stad in gebouw’.

Reageer op dit artikel