nieuws

Banken besteden te veel geld aan hoofdkantoren

Geen categorie

Banken besteden veel geld aan hun hoofdkantoren. ABN AMRO spant hierbij de kroon, zo blijkt uit onderzoek van drs. Rob de Ruiter, directeur van Streaming Projects.

Banken besteden te veel geld aan hoofdkantoren

Bij alle banken komen de kosten op niveaus boven de kengetallen en normen voor de banken- sector of zakelijke dienstverlening.

De Ruiter stelde vijf bekende banken ING, ABN AMRO (Fortis), Rabobank, SNS Reaal en Friesland Bank vijf basisvragen over hun hoofdkantoor. “ING weigerde om mee te werken”, zegt hij. “Volgens mijn methodiek bezit ING niet het duurste hoofdkantoor, want dat heeft ABN AMRO.”

Het nieuwe werken

Vier van de vijf banken zijn druk doende met ‘het nieuwe werken’: de flexibeler omgang met werkplekken hetgeen kantoorruimte bespaart. ”De reden dat zij relatief veel investeren in hoofdkantoren kan niet anders zijn dan een sterke behoefte aan imagebuilding. Immers, de miljoenen klanten worden niet warm of koud van deze gebouwen en moeten hun diensten vooral digitaal zien te verkrijgen en met behulp van een steeds schraler wordend aantal fysieke loketten.”

Kantoor ‘op de hoek

De directeur van Streaming Projects pleit voor een verlegging van de aandacht op hoofdkantoren naar het tastbare kantoor ‘op de hoek’.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel