nieuws

Uitsluiting architecten van verlaagde btw bij woningrenovatie onterecht

Geen categorie

Minister De Jager sluit onnodig architectendiensten uit van de btw-verlaging
bij renovaties, vindt BNA. Ter bestrijding van de crisis in de bouw kondigde de minister onlangs tijdelijke stimuleringsmaatregelen aan. Daarin zit het verlagen van het btw-tarief voor arbeid bij renovatie en herstel van woningen.

Uitsluiting architecten van verlaagde btw bij woningrenovatie onterecht

De minister beroept zich bij het uitsluiten van de architecten onterecht op een Europese richtlijn. Dit bevestigde de minister in het antwoord op Kamervragen over de maatregel. De EU-richtlijn biedt wel degelijk ruimte de werkzaamheden van de architecten aan te merken als renovatie- en herstelwerkzaamheden, aldus de BNA.

Architecten verbeteren kwaliteit renovaties
In Nederland verschuift de bouwopgave van nieuwbouw naar de bestaande woningvoorraad. Het inschakelen van architecten bij renovatie en herstel brengt verbetering voor de bewoners én voor de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Het betrekken van de architectendiensten in de btw-verlaging is dan ook een essentiële extra stimulans.

Branche in crisis
De gevolgen van de kredietcrisis drukken ongekend zwaar op de architectenbranche. De
orderportefeuille van het gemiddelde architectenbureau is teruggelopen van ruim negen maanden eind 2008 tot minder dan drie maanden nu. De totale omzet in de branche is alleen al in het jaar 2009 met 35% gedaald.

De Tweede Kamer discussieert volgende week over de maatregelen tijdens de behandeling van het Belastingplan 2011. De BNA heeft regerings- en oppositiepartijen een juridische onderbouwing toegestuurd, met het verzoek een amendement op de maatregel in te dienen.

Reageer op dit artikel