nieuws

UAR app nu ook voor Amsterdam

Geen categorie

Na Rotterdam heeft nu ook Amsterdam een editie van de Architectuurapplicatie UAR (Urban Augmented Reality). De hoofdstedelijke app is ontstaan door een samenwerking van het NAi en het ARCAM. Het gratis programma laat zien hoe Amsterdam wordt, was of had kunnen zijn. Iedereen die in het bezit is van een Smartphone, kan de software gratis downloaden.

UAR app nu ook voor Amsterdam

 

Met verbazing zagen Amsterdammers gisteren op de Dam via hun smartphone een ontwerp van De Beurs van Zocher op de plek waar nu de Bijenkorf staat. Ook een alternatief ontwerp uit 1875 van het Rijksmuseum is te bewonderen, net als het toekomstig gebouw van het EYE Filminstituut tegenover het CS. Er zijn nog veel meer gebouwen in 3D te zien in de Amsterdamse editie van de UAR-app. Daarnaast bevat UAR een kaart en een architectuurgids waardoor de smartphone-eigenaar met informatie over honderden gebouwen op zak loopt.

Naast ARCAM leveren ook ‘Bureau Monumenten en Archeologie’ en ‘Stadsarchief Amsterdam’ een grote bijdrage aan de inhoud van de Amsterdamse editie.

Platform

De Rotterdamse versie van UAR werd vorig jaar gelanceerd vanuit de ambitie de NAi-collectie te ontsluiten buiten de muren van het museum.Inmiddels is de app een breed gedragen platform waarin talloze partijen samenwerken: architectuurcentra, architectenbureaus, kunstinstellingen, gemeentearchieven, musea, gemeenten en marktpartijen. UAR wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL, de BankGiro Loterij, het VSB fonds en SNS Reaal. De applicatie is ontwikkeld in samenwerking met IN10 Communicatie, Layar en DPI Animation House.

UAR is te downloaden via www.nai.nl/uar

Reageer op dit artikel