nieuws

Oplevering The Cube Birmingham

Geen categorie

In Birmingham is The Cube geopend, een ontwerp van Make Architects. Het gebouw is opgezet als een metalen doos gemaakt van glinsterende componenten. In de top van de gebouw zijn een restaurant en een skybar gevestigd. Daarnaast bestaat het 23 verdiepingen tellende gebouw uit woningen, kantoren, een hotel, winkels en aanvullende voorzieningen.

Oplevering The Cube Birmingham

 

Het vierkante gebouw is op de lagere niveaus verdeeld in twee L-vormige structuren dankzij een diagonale as. Naar boven toe breiden de verdiepingsvloeren zich uit tot aan de bovenste verdiepingen zodat de route op het maaiveldniveau is overdekt en er bovenin terrassen ontstaan. Op deze manier ontstaat er een assymmetrische lichtbak die meer dan een derde van het gebouw beslaat.

 Oplevering The Cube BirminghamFoto links: Craig Holmes
Foto midden: Zander Olsen, Make
Foto rechts: Craig Holmes

De lichtbak draait naar boven toe en snijdt door de verdiepingen, waardoor er een grote ruimtelijkheid ontstaat en het daglicht doordringt tot diep in het gebouw. De geometrische glazen gevelpanelen die zijn toegepast op de lagere verdiepingen, gaan op in het rasterwerk waaruit de gevel bovenin het gebouw bestaat.

Oplevering The Cube Birmingham 

Dit modulaire gevelsysteem speelt een belangrijk rol in het energiegebruik van het gebouw doordat elke glasplaat op maat kan worden gemaakt om zo in te spelen op de potentiële opbrengst uit het zonlicht. Andere energie efficiënte maatregelen in het gebouw zijn onder andere natuurlijke ventilatie en de installatie van een gecentreerde technische ruimte.

 Oplevering The Cube Birmingham
Foto: Zander Olsen, Make

The Cube van Make Architects is niet het enige nieuwe gebouw dat in het centrum van Birmingham komt. Op de planning staan de nieuwe bibliotheek, een ontwerp van Mecanoo en het New Street Station door Foreign Office Architects.

Oplevering The Cube Birmingham

Tekening: Ken Shuttleworth, Make

Reageer op dit artikel