nieuws

Opening New Orleans in Rotterdam

Geen categorie

New Orleans op de Rotterdamse Wilhelminapier, met 160,5 meter de hoogste woontoren van Nederland, wordt aanstaande zaterdag feestelijk opgeleverd. ’s Ochtends opent eigenaar/belegger Vesteda de toren met de toekomstige bewoners, aansluitend is er een programma voor genodigden. ‘s Middags opent koningin Beatrix het nieuwe theater LantarenVenster aan de voet van de woontoren.

Opening New Orleans in Rotterdam

 

 

Het woongebouw staat op de Rotterdamse Wilhelminapier. Buren van de New Orleans zijn de woontoren Montevideo van Francine Houben en de kantoortorens World Port Center van Sir Norman Foster, de kpn-toren van Renzo Piano en de onlangs opgeleverde Maastoren van Dam & Partners Architecten (i.s.m. het Franse architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette)

World Port Center Rotterdam Norman FosterWorld Port Center van Sir Norman Foster

Doel is de Wilhelminapier een grootstedelijke uitstraling te geven. Aan de noordzijde zijn de werkzaamheden voor kantoorgebouw De Rotterdam (Rem Koolhaas) gestart en aan de zuidzijde verrijzen in een later stadium woongebouwen naar een ontwerp van de Spaanse architecten Cruz y Ortiz. Volgend jaar wordt bovendien een voetgangers/fietsverbinding naar Katendrecht geopend.

 Maastoren Rotterdam
De onlangs opgeleverde Maastoren door Dam Partners Architecten (i.s.m. het Franse architectenbureau Odile Decq Benoit Cornette)

De architectuur van Siza onderscheidt zich door de aandacht voor de context van locatie en historie, door het gebruik van licht en door een stijlvol materiaalgebruik en uitwerking. Onderscheidend is ook de grote aandacht die aan het interieur is gegeven. Het plan voor de openbare ruimte is gemaakt door stedebouwkundig bureau Quadrat. Bijzondere elementen zijn de dubbele bomenrij, het zitmeubilair en een op intensief gebruik afgestemde materialisering en detaillering. De openbare ruimte wordt aanstaande zaterdag eveneens opgeleverd.

De bouw van New Orleans begon halverwege 2007 naar een ontwerp van de Portugese architect Álvaro Siza. De woontoren omvat in totaal 234 appartementen die in grootte variëren van 60 m2 tot 212 m2. Het gaat om 47 koop- en 187 huurappartementen in 31 verschillende woningtypen. Vijftig appartementen zijn gemeubileerd te huur en bedoeld voor expats. Op de bovenste verdieping zijn twee luxe penthouses gerealiseerd. Daarnaast zijn er vier luxe verblijven voor de gasten van de bewoners. Op de twaalfde verdieping zijn vijf modelappartementen ingericht.

 Lantarenvenster Rotterdam

Op de vierde verdieping is een besloten health club met een daktuin en -terras gehuisvest. De club heeft onder meer een zwembad, sauna en fitnessruimte. Het nieuwe onderkomen van theater LantarenVenster aan de voet van het gebouw omvat vijf filmzalen, een multifunctionele zaal en een theatercafé met terras.

 Lantarenvenster Wilhelminapier Rotterdam 

 

Reageer op dit artikel