nieuws

Opening Fac.Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA

Geen categorie

Op woensdag 24 november opent Koningin Beatrix het nieuwe faculteitsgebouw van de UvA in het Science Park Watergraafsmeer. Het gebouw, waarvan een deel al in gebruik is sinds 2009, werd recentelijk voltooid met de oplevering van een derde laboratoriumgebouw en het tweede deel van de kantoorvleugel, beide van Rudy Uytenhaak Architectenbureau.

Opening Fac.Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA

 

Het ontwerp van het faculteitsgebouw is het resultaat van de samenwerking tussen drie Amsterdamse architectenbureaus, die in 2001 door de UvA werden gevraagd dit 60.000m² grote complex te ontwerpen. Uytenhaak, die de internationale prijsvraag had gewonnen, werd coördinerend architect en ontwierp de centrale kantoorvleugel, de entreehal, de collegezalen en het onlangs opgeleverde zwarte laboratoriumgebouw.Architectuurstudio HH en Meyer en van Schooten Architecten ontwierpen ieder een bouwdeel met laboratoria en onderwijsvoorzieningen.

UVA 

De faculteit vormt het wetenschappelijk hart van het Science Park.Het gebouw huisvest een omvangrijk programma van onderwijsruimten, algemene voorzieningen, kantoren, laboratoria en diverse speciale onderzoeksfaciliteiten. Op de raakvlakken van de bouwdelen zorgen ruime vides voor licht en voor de diagonale zichtrelaties die het gebouw kenmerken.

UVa 

In de vide tussen beide bouwdelen van Uytenhaak zorgt de combinatie van aan de ene zijde de lichte, gestileerde kantoorvleugel en aan de andere zijde het robuuste, hoogtechnische labgebouw voor een spannend contrast. Beide zijden worden verbonden door een ingenieuze zigzaggende trap, die omwille van de trillingen in zijn geheel aan het kantoorgebouw is opgehangen.

De gevel van het labgebouw is volledig vlak gedetailleerd. In combinatie met de toegepaste polyesterbetonplaten met een toeslag van zwarte natuursteen en glinsterend glas geeft dit het gebouw een zwaar, monolithisch karakter. Deze strenge expressie wordt echter doorbroken door het speels verspringen van de horizontale banden en het oplichten van de raamstroken.

Reageer op dit artikel