nieuws

Nieuw oorlogsmuseum in de maak in Nijmegen

Geen categorie

De oorlogsmusea in Oosterbeek, Groesbeek en Overloon gaan samenwerken in een nieuw instituut Museum WO2. Het museum van ‘nationale allure’ moet worden gevestigd in Nijmegen, aldus de drie die de plannen vandaag presenteren.

Nieuw oorlogsmuseum in de maak in Nijmegen

 

 

 

Volgens de musea is het, 65 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, tijd voor herbezinning op hun positie en functie. In een veranderende samenleving is een nieuwe vorm nodig om de herinnering aan en de betekenis van de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

De musea hebben een uitgebreid bidbook opgesteld met informatie over missie, visie, inhoudelijke en organisatorische aspecten en de manier waarop het museum moet worden gefinancieerd.

Nijmegen i de beoogde vestigingsplaats voor de nieuwe centrale vestiging, waar de Tweede Wereldoorlog in brede context, inclusief voorgeschiedenis en nasleep en in zowel nationaal als internationaal perspectief wordt gepresenteerd. In deze centrale vestiging worden ook alle back office functies van het nieuwe instituut ondergebracht, zoals depots en ondersteunende functies. Door de samenvoeging van de collecties ontstaat een van de grootste WO2-verzamelingen van Nederland. Nijmegen is gekozen om de centrale ligging ten opzichte van de drie site museums, de belangrijke rol die de stad speelde bij oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de  bereidheid van de gemeente Nijmegen om de verdere planontwikkeling te ondersteunen. 

Het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek hebben anderhalf jaar aan het plan gewerkt. Het is uitgevoerd door TiMe Amsterdam met financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. De gemeente Nijmegen was nauw betrokken bij de plannen.

Reageer op dit artikel