nieuws

NHM vindt onderkomen en bouwt virtueel museum

Geen categorie

Het Nationaal Historisch Museum vindt vanaf januari een fysiek onderkomen in de Amsterdamse Zuiderkerk. Het gebouw wordt kantoor en moet plek bieden aan debatten, tentoonstellingen en evenementen. Dit heeft NHM dinsdag bekendgemaakt.

NHM vindt onderkomen en bouwt virtueel museum

 

 

 

Vorige week werd bekend dat de regering niet zal investeren in nieuwbouw voor het museum in Arnhem. Het NHM blijft wel activiteiten organiseren om  de Nederlandse geschiedenis te etaleren. Het NHM zetelt voor een periode van vijf jaar in de Zuiderkerk. Het museum zal proberen met privaat geld alsnog een permanente fysieke locatie te realiseren.

Daarnaast bouwt het NHM aan een virtueel museum. Het museum verzamelt een  topcollectie die door Nederlanders virtueel te bezoeken is.

NHM-directeur Erik Schilp legde uit dat de keuze voor de Zuiderkerk voor een deel is ingegeven door praktische overwegingen. Zo is deze betaalbaar en is er voldoende plek voor zowel kantoor- als expositieruimte. Daarnaast vindt Schilp de kerk erg bijzonder en heel mooi.

Het is nog niet helemaal bekend wat het publiek in januari kan verwachten in de Zuiderkerk. In elk geval komt de nationale automatiek er te staan. Bezoekers kunnen daar een alledaags historisch object uit ‘trekken’, zoals een gloeilamp of een porseleinen homopaartje.

Besluit NHM verontwaardigt Arnhemse politiek

In de Arnhemse politiek is de beslissing van het NHM om zich per 1 januari in Amsterdam te vestigen met grote verontwaardiging ontvangen. Partijen hekelen de gang van zaken rond het museum en spreken zelfs van een vooropgezet plan van het NHM om naar Amsterdam te verhuizen.

“Het lijkt erop alsof het NHM nu de biezen pakt en uit Arnhem vertrekt”, zegt CDA-fractievoorzitster Ine van Burgsteden. “Het heeft er alle schijn van dat deze plannen van de directie al langer klaarlagen. Dit is ronduit onbehoorlijk.” De Arnhemse gemeenteraad nam maandagavond nog een motie aan waarin wordt opgeroepen om er alles aan te doen om het NHM voor de stad te behouden.

De VVD en SP reageren eveneens verrast op het besluit van het NHM. “Dit lijkt mij voorbarig. Er ligt immers nog steeds een besluit van de Tweede Kamer om het museum in Arnhem te vestigen”, aldus SP-fractievoorzitter Cris Lenting. De VVD en SP wijzen er op dat er in Arnhem nog voldoende gebouwen leeg staan waar het NHM zich kan vestigen.

De PvdA uit kritiek op de slechte communicatie over het NHM. “De burgemeester moest vrijdag via de pers vernemen dat er geen gebouw zou komen voor het museum. Ook dit besluit komt uit de lucht vallen.”, stelt fractievoorzitster Martien Louwers. Haar partij zegt “ontzettend te balen”.

Volgens de Arnhemse gemeenteraad hebben de gemeente Arnhem en burgemeester Pauline Krikke alles in het werk gesteld om het NHM in Arnhem te houden. “Maar het was al lang duidelijk dat de liefde niet wederzijds was”, stelt het CDA. “De directie van het NHM maakt een mooie escape naar Amsterdam”, zegt Van Burgsteden.

ANP

Reageer op dit artikel