nieuws

Mooi gebouw mag meer kosten

Geen categorie

Een mooi gebouw op een goede locatie mag meer kosten. Dat blijkt uit een onderzoek onder beleggers door Roel Lamb, student aan de Amsterdam School of Real Estate en manager Agency bij CB Richard Ellis Den Haag.

Mooi gebouw mag meer kosten

 

 

 

 

Lamb bestudeerde het thema ‘de waarde van aansprekende architectuur’ voor zijn masterthesis. Bijna alle respondenten vinden architectuur belangrijk bij de aankoop van een beleggingsobject. Zij ervaren het risico van een mooier gebouw als lager en willen er daarom meer voor betalen.

In het onderzoek was het vooral van belang om objectief te maken wat als subjectief wordt ervaren, namelijk de schoonheid of ‘aansprekendheid’ van vastgoed. Hiervoor zijn enkele architecten en projectontwikkelaars geïnterviewd. Daarnaast is er een uitgebreide literatuurstudie verricht. Uit dit vooronderzoek concludeert Lamb dat aansprekende architectuur zich van alledaagse architectuur onderscheidt door:

  • kwalitatief goede materialen
  • de juiste kleurstelling
  • de mate van plasticiteit van de gevel,
  • een bepaalde mate van detaillering,
  • de juiste verhouding van het gebouw, waarbij het gebouw bij voorkeur beschikt over een grote entree.

Goede architectuur geeft een gebouw volgens het onderzoek ‘karakter’ en wordt door 94% van de respondenten belangrijk geacht bij de aankoop van een beleggingsobject. 6% Staat er neutraal tegenover en geen enkele respondent vindt architectuur onbelangrijk.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel