nieuws

Genomineerden Nederlandse Bouwprijs bekend

Geen categorie

De genomineerden van de Nederlandse Bouwprijs 2011 zijn bekend. De categorie Bouwwerken kreeg zo weinig inzendingen dat de jury geen winnaar heeft aangewezen. De prijzen in de overige categoriën worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2011.

Genomineerden Nederlandse Bouwprijs bekend

 

 

 

De categorieën zijn

  • Gebouwen
  • Bouwwerken
  • Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden
  • Bouwmaterialen & -systemen
  • Talent met toekomst. Deze nieuwe categorie focust op studenten en young professionals die bijdragen aan biobased bouwen.

Categorie Gebouwen

Dit is de categorie voor in Nederland gerealiseerde nieuwbouw, transformatie, renovatie of restauratie in woning- en utiliteitsbouw. De genomineerden zijn:

Categorie Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden

 Dit is de categorie voor teams of organisaties die duurzaamheid en veiligheid integraal hebben doorgevoerd in het ontwerp, de bouw, het gebruik en het onderhoud van het bouwwerk of gebouw. De genomineerden zijn:

 Categorie Bouwmaterialen & -systemen

Dit is de categorie voor bijzondere bijdragen op het gebied van bouwelementen, materialen, hulpmiddelen, daksystemen, gevelsystemen, verlichtingssystemen, afbouw en onderhoud, hang- en sluitwerk, isolatie, keukens, sanitair en ruwbouw. De genomineerden zijn:

Categorie Talent met toekomst

Dit is de categorie voor studenten en Young professionals die een belangrijke bijdrage leveren aan bio-based bouwen. Bio-based bouwen gaat uit van het gebruik van groene bouwmaterialen in de bouwwereld. De genomineerden zijn:

  • BioBlanket door J.K. van der Dussen en T.P.A.H. Hendrikx

De BioBlanket is een innovatief concept isolatiemateriaal, dat gebruik maakt van plantaardige of dierlijke oliën en vetten. Deze isolatoren worden met behulp van een natuurlijk afbreekbare, gepatenteerde stof van chemieconcern Novochem gebonden tot een vaste stof. Een compleet nieuwe techniek wordt gecombineerd met een oeroud biologisch principe. Het sponsachtige materiaal heeft een tien keer grotere isolatiewaarde dan glaswol. Een eigenschap die het met name zeer aantrekkelijk maakt voor renovatiebouw. De hogere isolatiewaarde leidt ertoe dat de dikte van de isolatielaag fors gereduceerd kan worden. Verder past de BioBlanket naadloos in het cradle-to-cradle gedachtegoed en ontstaan er bij de productie geen restproducten.

  • Cork Floorheating System door I. van Rooy en P. Schmeits

Dit complete concept bouwsysteem combineert de voordelen van het volledig hernieuwbare, bio-based materiaal kurk met alle voordelen van energiebesparing. Kurk wordt toegepast als een integraal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, dat een duurzame oplossing biedt voor grootschalige (woning)renovatie en milieuvriendelijke nieuwbouw. Kurk is erg geschikt vanwege de uitstekende isolerende kwaliteiten, drukvastheid en vormbaarheid, waarbij er toch een mate van flexibiliteit behouden blijft. Het is ook een prima geluidsisolator en brandvertragend. Er zijn verschillende lagen in het systeem te onderscheiden; een constructievloer, een optionele kokoslaag, geëxpandeerde kurk, buizen, aluminium warmtegeleiders en een gipsvezel afwerklaag.

Reageer op dit artikel