nieuws

Corporaties negeren Europese regels zo nodig

Geen categorie

Woningcorporaties moeten de nieuwe Europese regels die 1 januari ingaan, niet uitvoeren als ze in conflict komen met het doel om lagere inkomens te huisvesten. Circa 70 procent van de corporaties heeft op het ledencongres van de branchevereniging Aedes deze oproep van vijf woningstichtingen ondersteund. Aedes bevestigde vrijdag een bericht hierover in Het Financieele Dagblad.

Corporaties negeren Europese regels zo nodig

 

 

De nieuwe regels houden in dat de corporaties 90 procent van hun woningen moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen van niet meer dan 33.600 euro. Volgens de corporaties vallen daardoor veel gezinnen buiten de boot.

Huishoudens die net iets meer verdienen, krijgen geen sociale huurwoning meer, maar zouden ook niet genoeg geld hebben voor een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector.

Kou

Een van de woningcorporaties die de oproep indienden, is stichting Woonlinie uit Woudrichem. Volgens directeur Peter van den Heuvel gaat het erom dat corporaties huishoudens die niet op een andere manier aan een huis kunnen komen, niet in de kou laten staan.

In de oproep staat overigens wel dat het negeren van de regels in overleg met de desbetreffende gemeente en huurdersorganisaties moet gebeuren.

Staatssteun

Van den Heuvel zegt dat het niet verboden is om de nieuwe regels niet uit te voeren. Het heeft wel gevolgen voor corporaties. Zij krijgen dan geen staatssteun meer als ze nieuwe woningen bouwen.

De Europese regels zijn al langer een bron van onvrede bij corporaties. Een aantal woningstichtingen tekende er eerder dit jaar bezwaar tegen aan bij het Europees Hof van Justitie.

Ook Aedes heeft zich er in het verleden vaak tegen uitgesproken, hoewel een woordvoerder vrijdag benadrukte dat het bestuur van de branchevereniging niet betrokken is geweest bij de oproep om ze niet uit te voeren.

ANP

Reageer op dit artikel