nieuws

Bouw blijft krimpen

Geen categorie

Terwijl de nationale economie duidelijk weer opkrabbelt, zakt de bouw steeds verder weg. De detail- en groothandel trokken vergeleken met een jaar geleden 7 procent aan en de industrie slechts 0,1 procent minder. De bouw echter zit lelijk in de lappenmand.

Bouw blijft krimpen

 

 

 

Hoogtepunt van de krimp was het eerste kwartaal toen de productiewaarde instortte met 15,9 procent. Het tweede kwartaal eindigde op -9,3 procent en het jongste cijfer is amper beter. Geen enkel teken geeft aan dat de bouw in de pas met de rest van de economie binnenkort weer zal aantrekken. Gemiddeld boekte het Nederlandse bedrijfsleven in het derde kwartaal 1,8 procent groei.

Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS signaleert dat de consumptie van de huishoudens weer toeneemt. Het cijfer van 0,6 procent groei is nog niet erg indrukwekkend, maar de grootste angsten om geld uit te geven zijn toch verdwenen. Het geld vloeit vooral naar duurzame goederen. Sterk profiteerden de verkopers van personenauto’s, consumentenelektronica en kleding.”De investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en ook in de grond-, water-, en wegenbouw waren fors lager”, constateert Vergeer. “De investeringen in de bouw zijn al gauw met 8 tot 10 procent omlaag gegaan. Ook in de gww zie je negatieve ontwikkelingen. De impuls van de investeringen door de overheid, zoals we die vorig jaar zagen, is uitgewerkt.”

Krap

Het CBS ziet door de aantrekkende economie de spanningen op de arbeidsmarkt snel toenemen. De kwalificatie ruim is vervangen door: op weg naar krap. Nog steeds zijn in ons land 17.000 minder banen dan een jaar geleden maar toch al 8000 meer dan in het tweede kwartaal. Al zeven maanden lang vind een afname van de werkloosheid plaats. Het aantal van 452.000 baanlozen van de beroepsbevolking, dat het CBS in februari registreerde, verminderde met 50.000 mensen. Opvallend is dat ondanks de neergang in de bouw het aantal vacatures niet verder afneemt. In de sector industrie en bouw steeg het aantal open arbeidsplekken van kwartaal op kwartaal met 3000 tot 19.000.

Bron: Cobouw.nl

 

 

Reageer op dit artikel